tervek

2020.09.29. 20:00

Generációk találkozóhelye lenne a gyerekbarát kert Egerben

A környezetükért tenni akaró civilek, valamint a Szent János-negyed ­fertálymesteri testületének tagjai gyermek­barát kertet álmodtak meg a Borház sor és a farkasvölgyi árok közötti zöldövezeti részre.

Szilvás István

A lakóközösség civil képviselője, Fehérváriné Gyenge Zsuzsanna tájékoztatta Komlósi Csabát a pályázatban foglaltakról Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Nem egyszer bizonyították már, hogy összetartó, s a lakókörnyezetüket szerető emberek élnek a Koszorú utcát és a Borház sort is magában foglaló városnegyedben. Ezt tanúsítja egyebek között a Wass Albert tér kialakítása, illetve a Farkasvölgy árkon átívelő híd szomszédságában létesített zöldövezet. Ezt a részt valamikor sűrű akácos ­uralta, a fákat akkor vágták ki, amikor 2005-ben megkezdődött a Koszorú utca teljes felújítása, s kellett a hely az építési törmeléknek. A munkálatok befejezése után a vállalkozó, Trembeczki Gyula közreműködésével rendbe hozták a területet: gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről, nyársalóval ellátott kis parkot alakítottak ki. A vállalkozó diófákat ültetett a megszépült árokpartra, a közeli utcabeliek és pincetulajdonosok pedig azóta is nyírják a füvet, ápolják a pázsitot.

Miután a környéken sok kisgyermekes család él, felvetődött, hogy a parkot gyermekbarát kertté kellene varázsolni, illetve olyan vonzó hellyé, ahol mind a fiatalok, mind pedig az idősebb korosztály tagjai kellemesen eltölthetnék az idejüket. Amíg a kicsik játszanának, addig a szülők, nagyszülők társaloghatnának, esetleg sakkozhatnának egymással.

Mint Fehérváriné Gyenge Zsuzsanna, a farkasvölgyi lakóközösség civil képviselője elmondta, az elgondolás valóra váltása érdekében az érintett családok aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ezt követően igényeltek támogatást azon a pályázaton, amelyet a Széchenyi-terv keretében közösségépítést ösztönző események szervezése, különös tekintettel a generációk közötti párbeszéd elmélyítését szolgáló és a társadalmi felelősségvállalást erősítő programok megvalósítása érdekében írtak ki. Kezdeményezésük sikerrel járt, időközben megkapták az értesítést, hogy vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

A városrészben zajló közösségi élet szervezésében komoly részt vállalnak a Szent János-negyed fertálymesterei. Mint Cseh István, az V. negyed választmányi elnöke felidézte: évente Mária-napi búcsút tartanak, de volt, hogy utcai Mikulás-ünnepséget szerveztek a gyerekeknek, most pedig a lehetőségeikhez képest segítik a leendő gyermekbarát kert kialakítását. Megemlítette, hogy a közelmúltban megszűnt Farkasvölgy utcai óvoda udvarán található, feleslegessé vált hintát, libikókát, rugós játékot, valamint a homokozót át lehetne hozni ide.

A lakóközösség civil képviselője, Fehérváriné Gyenge Zsuzsanna tájékoztatta Komlósi Csabát a pályázatban foglaltakról Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– Így vannak már játszótéri eszközök, döntés született a pályázati támogatásról, s bármikor tudunk önkéntes munkát vállalni – mondta Cseh István, aki a napokban találkozót szervezett a Borház sorra a civil kezdeményezők, valamint a körzet önkormányzati képviselője között. Komlósi Csabának ezúttal mutatták be a megálmodott játszótér tervrajzát, s azt a területet, amelyet el szeretnének keríteni, le kívánnak zárni a gyermekek nyugalma érdekében.

Komlósi Csaba megígérte, hogy számíthatnak rá a játszótér kialakításának az előkészületeiben.

– Az itt kapott információk ismeretében felkeresem majd a városháza illetékes irodáit, hogy megbeszéljük a támogatással kapcsolatos teendőket. Ezek pontosítása után kerülhet sor arra, hogy a közgyűlés elé terjesszük az ügyet – mondta az önkormányzat képviselője.

Indulatok nélkül a kutyasétáltatásról

A Komlósi Csabával szervezett helyszíni találkozón a résztvevők indulatoktól mentesen szóltak arról a gondról, amit – tisztelet a kivételnek – a kutyasétáltatók okoznak állataik hátrahagyott ürülékével. Mint megemlítették, egyeztetni kívánják velük a gyermekbarát kerttel kapcsolatos terveiket, egyben azt szeretnék kérni tőlük, hogy a későbbiekben az érsekkerti kutyafuttatót használják majd kedvenceik megmozgatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában