önkéntes szolgálat

2020.09.26. 10:37

Nyitrai Zsolt: mintegy harmincezer önkéntes tűzoltó van Magyarországon

Országunkban harmincezren tevékenykednek nem hivatásos tűzoltóként a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondása szerint.

Heol

Fotó: Nemes Robert

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: a Magyar Tűzoltó Szövetséget Széchenyi Ödön, Széchenyi István egyik fia alapította. Kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltók munkájukat szabadidejük terhére, ingyenesen végzik. Az oltási és a mentési munkálatok mellett nagyon sokat tesznek a hagyományőrzésért és a nemzeti nevelésért, de ott vannak a frontvonalban a koronavírus elleni védekezés idején is az MTI tájékoztatása szerint.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy az önkéntes tűzoltók közül mintegy tízezren öt és félezerszer nyújtottak segítséget a vírusveszély elhárításában, illetve megelőzésében.

Elsősorban a fertőtlenítésben, a mentesítésben segítettek közintézményeknél, de élelmiszert és gyógyszert is vittek az időseknek, rászorulóknak, és részt vettek a lakosság tájékoztatásában, a veszély megelőzésében fontos tudnivalók továbbításában.

Bérczi László tűzoltó dandártábornok hozzátette, hogy az országos tűzoltósági felügyelő azt hangsúlyozta, hogy 2010-ben nehéz helyzetet örököltek, hiszen 280 tűzoltó egyesület volt, és csak minimális támogatást kaptak. A kormány döntésének köszönhetően ma már 700 millió forintra pályázhatnak. 600 fölött van azon egyesületeknek a száma, amelyek nap mint nap együtt dolgoznak a hivatásos tűzoltókkal Magyarország biztonságáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában