egészségügy

2020.09.30. 11:30

Több mint 80 millió forintból jön létre az Egészségfejlesztési Iroda Hevesen

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Heol

Forrás: Shutterstock

83.79 millió forintot nyert a Markhot Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Iroda kialakítása a Markhot Ferenc Kórház Hevesi Rendelőintézetében című pályázaton. A projekt megvalósulásával a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Hevesi Szakrendelőjében létrejött az Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont. Az iroda Heves és a hevesi járás 16 települése lakosainak nyújt szolgáltatásokat, szűréseket végez, fejleszti az ott élők egészségtudatosságát, segít a betegségek megelőzésében. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Az Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont szolgáltatásaival hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javulásához, hosszabb távon a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez, a lakosság egészségtudatosságának és egészségkultúrájának fejlesztéséhez. Az iroda a területen működő egészségügyi szolgáltatókkal, oktatási, nevelési intézményekkel, önkormányzatokkal, a lakosság jelentős részével, munkahelyekkel

jól működő kapcsolatot alakított ki. Óvodák, iskolák, szociális otthon, munkahelyek bevonásával csoportos és egyéni szolgáltatásokat nyújt.

Egyéni szűréseket végez, így szív és érrendszeri betegségek rizikótényezőit, tüneteit keresi, daganatos betegségek, cukorbetegség, mentális betegségek vonatkozásában szűri a lakosságot. Csontsűrűség-vizsgálaton eddig közel ötszázan

vettek részt a térségből. Orvos, pszichológusok, gyógytornászok, szociális munkások, diplomás ápolók biztosítják a magas szakmai színvonalú szűréseket, egészségfejlesztő órákat, klub foglalkozásokat.

Iskolai napközis táborokban mintegy 500 személy részére 8 iskolában, számos osztályban és csoportban tartottak egészségfejlesztő foglalkozásokat. Az óvodások részére dohányzásmegelőzési programot biztosítottak, rajzpályázatot írtak ki. Beindult a Baba Mama Klub pszichológus vezetésével. Az idei tervek között szerepel újbóli csontritkulás szűrés, valamint további klub foglalkozások beindítása a lakosság minél szélesebb körének bevonásával. A projekt megvalósítása 2019. és 2022. között zajlik.

Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában