átadó

2020.10.05. 11:29

Tanösvényt és fogadót adtak át Pálosvörösmarton

Ünnepélyes keretek között adták át a napokban a Pálos Fogadót és a hozzá tartozó tanösvényt és egyben kerékpárutat Pálosvörösmarton.

Szabadi Martina Laura

Horváth László (balról), Bódics Attila és Puskás Antal adták át a fogadót

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A napokban vehették birtokba Pálosvörösmarton az új fogadót és a hozzá tartozó Pálos tanösvényt és meditációs sétányt. Az ünnepélyes átadón Bodócs Attila, a település polgármestere többek között arról beszélt, hogy régi álom valósult meg a fejlesztéssel. Ez egyébként még Dobróka László, az előző polgármester hat évvel ezelőtti ötlete volt. Tavaly kezdődött a kivitelezés, ami két év alatt fejeződött be, és bíznak benne, hogy a Dél-Mátra fogadókapuja lehet az épület. Reményeik szerint a mátrai turizmusban meghatározó szerepet töltenek majd be. Figyelemre méltó, hogy már az 1897-es, első Mátrai kalauz is említést tett a pálosokról, az 1929-es megjelenésű pedig egy egész oldalt szentelt a településnek.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, megnyugtató, gyarapodó, harmonikus hely Pálosvörösmart, ahol jó lenni, ahová jó jönni.

– A Mátra újabb attrakcióval lett gazdagabb, amely az ez egyetlen magyar szerzetesrend, a pálosok eszméjét viszi tovább. Az itteni táj szépsége és a lelki tartalom együtt adja azt, amit ma a pálosok jelentenek nekünk – fűzte hozzá Horváth László.

Horváth László (balról), Bodócs Attila és Puskás Antal adták át a fogadót
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Minden olyan hellyel igyekszünk a kapcsolatot tartani, ahol egykor pálosok éltek – mondta Puskás Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke. Az ünnepélyes szalagátvágás után megáldotta az épületet, ami a mátrai szakrális turizmus újabb fontos helyszíne. A mátrafüredi 24-es úttól alig két kilométerre található két szintes épület ideális helyen van ahhoz, hogy a Gyöngyös felől és a Dél-Mátra felé indulók itt kezdjék a kirándulást. Építenek ugyanakkor a Felső Mátra felől érkezőkre is.

A vendégeket információkkal várják, lehetőség lesz a turistáknak arra is, hogy útközben megpihenve egy üdítő, szendvics mellett tervezzék további útjukat. A kétszintes épület állandó és időszaki kiállításoknak is helyet ad a jövőben, előtérben a pálosok életét, történetét bemutató állandó tárlattal. Az épület alkalmas arra, hogy a népszerű mátrai teljesítménytúrák előestéjén akár zarándokszállásként működjön.

A fogadóban lehetőség lesz például borvacsorákra, hiszen egy konyha is helyet kapott benne. Az alig hétszáz lelkes település történelmi múltja, pálos gyökerei önmagában is értékesek, s a meglévő értékek most újdonságokkal bővültek a a projekt eredményeképpen. A tanösvény mezítlábas ösvénye egyedülálló Észak-Magyarországon és ingyenesen lehet kipróbálni különleges környezetben. Mindezeket meditációs sétaút egészíti ki, melyen a Pálos fogadótól a Holló-kőig juthat el a kiránduló, és Szent Ágoston reguláit olvashatja, séta közben elmélyülve a jelentésükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában