várnap

2020.10.17. 20:58

Temérdek program várta az érdeklődőket az Egri várban szombaton

Vonzotta a látogatókat a szombaton megrendezett Egri Vár Napja és az első alkalommal megtartott Gárdonyi Piknik. Az ingyenes programokon mindenki találhatott magának kedvére valót.

Mindenki talált magának kedvére valót a programok között

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Nem volt lehetősége unatkozni annak, aki ellátogatott az az egri várba. A borongós, szomorú időjárás sem vette el az érdeklődők kedvét, szép számmal érkeztek családok is a helyszínre. A palotaudvaron különféle játékokkal kedveztek a gyerekeknek is: birtokba vehették a körhintát, a fából készült ügyességi játékokat, de saját maguk is elkészíthettek különféle tárgyakat. A kültéri programokat a Pavane zászlóforgatók látványos műsora vezette fel, majd a jelenlévők viselet-, fegyver-, és solymászbemutatót is láthattak. A zeneszeretőknek is kedveztek táncbemutatóval és a FiveLive Acapella koncertjével. Emellett néhány kevésbé ismert Gárdonyi-műben szereplő dallam is felcsendült az Irodalom tánclépésben című programon.

Mindenki talált magának kedvére valót a programok között
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Sz. Király Júlia portálunknak elmondta, kíváncsian várták munkatársaival, vajon milyen érdeklődés övezi majd idei rendezvényüket, leginkább a járványhelyzet tükrében. A múzeumpedagógiai és közművelődési osztályvezető örömét fejezte ki, hogy többen jöttek el, mint azt korábban gondolták. Szavai szerint ez annak is betudható, hogy sok programjukat szabadtérre tervezték meg. Kiemelte, hogy a beltéri előadások, tárlatvezetések regisztrációhoz voltak kötve, csak korlátozott létszámban voltak látogathatók. Ám, hogy senki ne maradjon le ezekről, több időpontban megismételték. Ezeken betekintést nyerhettek a látogatók a restaurátorok munkájába – műhelytitkokat is megismerve –, vagy épp rendhagyó módon kurátorként tartottak előadásokat muzeológusok. A tárlatvezetéseken a megújult Zárkándy-bástyát is felfedezhették az érdeklődők.

2002 óta minden évben megrendezik az Egri Vár Napját, mellyel mindig tisztelegnek is az egykori védők, s kapitányuk, Dobó István emléke előtt. Ez alkalommal is megkoszorúzták Dobó István síremlékét a Hősök termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában