kiállítás

2020.10.27. 15:58

Több mint 100 érdeklődőt vonzottak a gímszarvas bikák trófeái a Mátrába

Az Egererdő Zrt. vadászterületén elejtett gímszarvas bikák trófeáit október 16-án a Mátrában, a Nagyhalmaj-tisztáson mutatta be az érdeklődőknek.

Heol

Forrás: beküldött

Fotó: Virág Vivien

Ebben az évben immáron kilencedik alkalommal lehetett szemügyre venni a kiállított trófeákat – tájékoztatta a Heolt Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető. Mint írja: szerencsére a mustra napjára megkegyelmezett az időjárás, eső helyett napsütés, majd köd fogadta a több mint 100 érdeklődőt. Az „agancserdő” nem mindennapi látványt nyújtott, összesen 69 darab kiállított trófeát, illetve egy hajnalban elejtett, rendellenes agancspárt viselő fiatal bikát is megtekinthetett a vadász közönség.

A trófeaszemlén Dudás Béla, a szemlének helyszínt adó mátrafüredi erdészet vezetője köszöntötte a megjelenteket. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az erdész-vadász kollégák szakszerű munkájának, és a bérvadászok

elévülhetetlen szerepének fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy 2020-ban gondos, válogató vadászat vette kezdetét az Egererdő Zrt.-nél, amelynek eredményét remélhetőleg pár év múlva kamatoztatni tudják.

Végül Nagy Károly Imre, a társaság vadászati előadója adott tájékoztatást az idei év bőgési időszakának eredményéről. A trófeaszemle időpontjáig 73 darab gímbika került terítékre. A mátrai vadászterületen 48, a bükkin 22, az egerbaktai területen pedig 3 bikát sikerült elejteni. Emellett 5 elhullás is volt, köztük egy 7,84 kilogrammos, ígéretes trófea. A trófeák alakzata, mérete és átlagsúlya is a szakmai selejtezésnek megfelelő eredményt mutat, melyek közül sok dárdás, villás formájú. A bírálat során 12 trófea kapott bronzérmet, amely 16 százalékos érmes arányt jelent. A legnagyobb trófea 8,62 kilogramm volt, amely 189,31 CIC pontot kapott, és 10 évre becsülték a korát. A trófeák átlagsúlya 4,47 kilogramm, amely alig marad el az elmúlt évitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában