programok

2020.11.21. 13:41

A járvány közbeszólt, de így is élték a közösségi életüket a füzesabonyi kertbarátok

A Füzesabonyi Kertbarát Kör idénre is tartalmas, élménydús programot állított össze. Az egyesület elnökét kérdeztük, mi mindent terveztek és valósítottak meg. Nagy László szavai szerint a vírushelyzet alaposan beleszólt az elképzelésekbe, nem tudják például megtartani fennállásuk tizedik évfordulójának jubileumi ünnepségét.

Sike Sándor

Jól kezdődött az év. Februárban minden héten volt összejövetele a Füzesabonyi Kertbarát Körnek – tudtuk meg a szervezet elnökétől. Már a hónap első napján a városi kolbásztöltő versenyen vettek részt. A hónap közepén megtartották a hagyományos farsangi rendezvényüket, a volt mozi felújított termében. A tagok megemlékeztek elhunyt társukról, Káposztás Györgyről is. Somfai Tiborné, Elvira néni, nyugdíjas néprajzos pedagógus a parádi és a novaji farsangi hagyományokról szóló élvezetes és informatív előadással örvendeztette meg a hallgatóságot.

– A járvány tavaszi korlátozásai miatt csak telefonon, vagy e-mailen tartottuk a kapcsolatot az egyesület tagjaival. Minden tevékenységet, programot felfüggesztettünk. Később aztán az őszi második hullám is felülírta a terveinket – mondta a kertbarátok vezetője.

Megalakulásuktól gondozzák az ABC melletti parkot, azt májusban ­polgármesteri engedéllyel, néhány 65 évnél fiatalabb kertbarát rendbe tette. A korlátozások feloldását követően további öt alkalommal dolgozhattak ott.

– Koszorúztunk a trianoni békediktátum 100. ­évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett városi megemlékezésen. Amikor már mindenki nagyon hiányolta a közös programokat, a Tóth házaspár üdülőjében Sarudon tartottunk csapatépítő programot. A játékos foglalkozásokat Nagyné Váradi Anna vezette. Tóthné Erzsike finom házi „kőttessel” várt bennünket, majd megismerkedtünk a környék látnivalóival. Veres Kálmán Tisza-tavi hajóútja is elvitte a tagokat. Az ebédről Hévízné Margó és Martinek János gondoskodott – sorolta Nagy László.

Az egyesület elnöke felidézte, hogy a jelentős esőzések miatt, július végén ismét szükségessé vált a parkgondozás. A nagy hőségben tizenheten munkálkodtak, s az akciót augusztusban megismételték. Amikor alkalmuk volt rá, szalonnasütést tartottak.

– A pályázati támogatásnak köszönhető, hogy sikerült háromnapos konfliktuskezelő tréninget szerveznünk a balmazújvárosi Hotel Kamillában. Dr. Ludányi Ágnes pszichológus, egyetemi tanár tartott nagyszerű foglalkozást. Ellátogattunk a Semsey-kastélyba is, ahol Pozsonyi József történész kalauzolt – említette meg az elnök. További eseményeket sorolt: a mezőszemerei Ősz Ünnepen, a füzesabonyi, október 23-án megtartott FutAbonyon is ott voltak.

– Sajnos a vírus második hulláma is megérkezett, ami ismét beleszólt az életünkbe. Sok tervünket törölnünk kellett, így nem tudjuk megtartani a fennállásunk tizedik évfordulójára tervezett jubileumi ünnepséget sem – fogalmazott.

Pörögtek a programok márciusig

Nagy László hosszasan sorolta tavaszi programjaikat. Ezek közül külön is megemlítette Nagy Szabolcs, a Heves Megyei Hírlap kertészeti szaktanácsadójának szakmai előadását a kiskertek aktuális munkáiról. Ott voltak többek között az egri Aranysíp ­Étterem torkos csütörtökén. Megnézték a Füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesület jubileumi kiállítását.

Márciusban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről tartott előadást nekik Kissné Sztankovics Ildikó, a Füzesabonyi Járási Hivatal egyik osztályának vezető főtanácsosa. Az Egészségügyi Központ munkatársai a helyszínen vérnyomás- és vércukormérést végeztek. Nem maradt el a nőnapi vacsora sem, de ez utóbbi március 10-én volt, amit a járvány miatti korlátozások követtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában