napirend

2020.11.09. 13:45

Erőműi ingatlanok: Lőrinciben ezúttal a bérlők jártak jól, nem az önkormányzat

Miután az önkormányzat nem tudta értékesíteni saját tulajdonú ingatlanait, legutóbb a bérleti díjak emelése került napirendre.

Tari Ottó

Tucatnyi lakás és két nagyobb helyiség vár gazdára, de vevők nem mindre jelentkeznek

Forrás: beküldött

Egyelőre egyik elgondolás sem járt sikerrel arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat komolyabb, és mindenekelőtt gyorsan elkönyvelhető bevételre tegyen szert a Mátravidéki Érőmű lakótelepén lévő, városi tulajdonú bérleményekből. Nyáron arról számoltunk be, hogy értékesíteni szerették volna az ingatlanokat, miután azonban ez kudarcot vallott, legutóbb a település vezetése százszázalékosnál is magasabb lakbéremelésre tett indítványt. Ám utóbbi javaslatot sem fogadta el a képviselő-testület.

Ami az eladást illeti, a 31-es épületben lévő nagyobb területű helyiségekre, így az egykori mozira és a volt bisztróra eddig érdeklődő sem akadt, feltehetően az irreálisnak tűnő vételár miatt. A lakások eladása pedig azért hiúsult meg, mert az azokban élők egy része szerette volna elkerülni a hosszú távú banki eladósodást.

Tucatnyi lakás és két nagyobb helyiség vár gazdára, de vevők nem mindre jelentkeznek
Fotó: beküldött

Szívesebben tartoztak volna az önkormányzatnak, csakhogy ez utóbbi vezetése nem látta célszerűnek, hogy évekre szóló hitelt nyújtson az érintetteknek. Ehelyett az azonnali, jelentősebb bevétellel járó változatot támogatta volna. Végül a lakók számára kedvező megoldás született. A kiírásnak megfelelő ajánlatot tevők megvásárolhatják bérleményeiket, akik ezt nem vállalták, azok továbbra is bérlőként használhatják az önkormányzati ingatlant.

Ezzel azonban az önkormányzat érdekei nem érvényesülnek teljes mértékben. Sem a bevételt, sem a fenntartói kötelezettségeket – főként az esetenként többmilliós karbantartási és felújítási költségek megtakarítását – illetően. Az egy héttel ezelőtti képviselő-testületi ülésre Víg Zoltán polgármester azt a javaslatot terjesztette elő, hogy az eddigi havi 700 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjat emeljék meg 1500 forintra azokban az estekben, amikor az ötéves bérleti szerződések lejárnak.

Ez jelenleg csak egyetlen ingatlant érint. A többségnek még 3-4 év hátra van a bérleti időből. A város vezetése sokallta az összeget, s 1100 forintos bérleti díjat állapított meg azzal, hogy a rendeletet időről időre felülvizsgálják, s szükség esetén a piaci viszonyokhoz igazítják az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában