koronavírus

2020.11.27. 17:30

Küzdenek a fennmaradásért a hevesi szövetkezet tagjai

Nincs könnyű helyzetben a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet a járványhelyzet miatt. A hazai piac megállt, küzdenek a túlélésért. Báder Miklósné reméli, megélheti a szövetkezetük fennállásának hetvenedik évfordulóját, amit jövő szeptemberben ünnepelnének.

Berecz Renáta

Fotó: Daniel Beran

Átalakult az élet a koronavírus-járvány miatt a hevesi szövetkezetben is. Elnöke portálunknak elmondta, a belföldi piac megállt, ami a működésüket is negatívan befolyásolja. Azok a népművészeti kézműves boltok pedig, melyekkel együttműködésben dolgoztak, bezárták kapuikat.

– A közösségi oldalon akad néhány megrendelés, illetve telefonon is kapunk még kéréseket, de ezek egyedi, kis vásárlások – fogalmazott Báder Miklósné. Hozzátette, biztató, hogy a külpiac viszont – bár némi késéssel, de – elindult, nagyobb ütemben érkeznek bérmunka-beszállítások, főként francia és osztrák megrendelések. Nehézséget most az okozhat, hogy viszonylag rövid idő alatt kell teljesíteniük ezt az egyébként tisztességesnek mondható elvárást.

Ebben a nehéz időszakban is erőt tudtak meríteni munkahelyi közösségük összefogásából, a civil szervezetek munkájából. Szakköreik, amíg lehetett, teljesítettek.

– Most azonban oly mértékben erősödött a járvány, hogy már csak a munkahelyen dolgoznak – közölte. A hazai piacra termelő, aktív korú munkatársaik – a jövő reményében – raktárra termelnek. Mivel az áru egy része a turistáknál talál gazdára, nagyon bízik benne, az idegenforgalom elindulásával szükség lesz még a tárgyaikra.

A szövetkezetben remélik, folytathatják még az értékmentő munkát, szeretnék túlélni a járványhelyzet nehézségeit Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Amit lehet, szeretnének online formában közvetíteni. Talán most ez az egyetlen módja az értékesítésnek, hiszen a közelgő ünnepekhez kapcsolódó vásárok is elmaradnak. Budapesten az elmúlt években jelen voltak termékeikkel, idén erre sincs lehetőség.

– Ezért arra gondoltunk, az ünnepi terítékek és ajándéktárgy-kínálatunk megjelentetésével még el tudunk jutni néhány családhoz. Ez a jövő hét kiemelt feladata – tudatta. Szeretnék ezeket közösségi oldalukon rendszeresen megmutatni.

Ez az időszak arra is alkalmas, hogy kicsit visszatekintsenek.

– Nem sok mindent tettünk, de az évtizedek alatt sok száz ember munkája révén sikerült értékeket menteni, feldolgozni, a magyar népművészet tárgyi kultúráját gazdagítani, megélni és továbbadni hagyományainkat. Sok-sok ember időskori ellátásához is hozzájárultunk, hiszen tőlünk több százan mentek nyugdíjba – fejtegette az elnök. – Jó lenne, ha mostani kis közösségünkkel is elérhetnék ezt. Nagy kívánság, persze, hiszen a legfiatalabb dolgozónk 30-40 év közötti.

Egyelőre a járványhelyzetet szeretnék túlélni, ám nekik is naponta kell szembenéznünk gondokkal, hiszen az állam támogatásai más területeket segítenek.

– Mi még azt a személetet képviseltük, hogy amikor lehetett, tartalékoltunk – mondta. – Az így megtakarított összegből tudjuk most kiegészíteni fenntartásunk költségeit.

Báder Miklósné tudja, nagyon kemény munka vár rájuk, de fenn kell maradniuk, hiszen a kis közösségük minden tagja ezen dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában