verseny

2020.11.25. 14:33

Lezárult a versenyszezon a szilvásváradi lovasközpontban

Fedeles fogathajtó versennyel búcsúzott el az idénytől Szilvásvárad, ahol a következő hónapokban edzőtáborokat szerveznek.

Tóth Balázs

Lendület, összpontosítás. Ifj. Galbács Ferenc megfelelően teljesített a négyes fogatával

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

Alighogy elkezdődött, már félbe is szakadt a fogathajtók fedeles szezonja Szilvásváradon, az elmúlt hét végén, szombaton. Azonban a versenyzők mégis örültek, hogy legalább Szilvásváradon hajthattak verseny körülmények között, bár nagyon nehéz pályán. Nem volt hibátlan hajtás a négyeseknél, s a ketteseknek is akadt gondjuk az akadályokkal.

A négyeseknél négy résztvevő között bizonyult a legjobbnak Dobrovitz József. Mint mondta, akár edzésként is felfogható volt a viadal.

– Nem négyesnek való volt a pálya, nehéz volt meghajtani. Attól függetlenül, hogy nyertem, nem vagyok elégedett, mert rettentően sok hibát követtünk el – fejtette ki Dobrovitz József, aki el is árulta, hogy mik voltak a problémák. – Ezen a pályán rettentő nehéz lenne hibátlant hajtani, főleg négyesfogattal. Ennyire túlzsúfolt pálya, ilyen rossz szögekkel nincsen folyamatában. Egy pályán, ha két-három elem nehéz szögben van, az egy dolog, de az, hogy az egész pályán rettentő szűk állításban vannak az akadályok, nem szokványos sehol. Ennek látványosnak kellene lennie, egy fogatnak szinte végig vágtában kellene mennie, a zárt akadályban lehet két-három kapu, ahol lelassulunk. Első pályának így sikerült, erre oda kell figyelni, aki építette, szabad téren nagyon jó pályákat készít, a következő szilvásváradi versenyre meg fogja találni az összhangot – adott tanácsot a jövőre nézve Dobrovitz József.

A világbajnok fogathajtó bízik abban, hogy februárban újraindulnak a fedeles versenyek. A fiával együtt teljes erővel készülnek a négyesfogathajtó Európa-bajnokságra, a fia emellett a kettessel a világbajnokságra is edz. Ifjabb Galbács Ferenc a Szilvásváradi LKSE-t képviselte a versenyen, s örült, hogy a ménesgazdaság bevállalta a viadalt. Ezt megelőzően Tápiószentmártonban nem tudták kivitelezni, hogy teljesen elszeparált, zártkapus versenyt rendezzenek, s a decemberi, hortobágyi megmérettetéstől is visszalépett a rendező. Bízik abban, hogy 2021 már egy versenyteli szezon lesz.

– Fontos számunkra, nekem is, aki az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lovait hajtom, hogy a jövő évi EB-n ott tudjunk

lenni, fel tudjunk készülni. Kell a gyakorlás, a verseny nekem és a lovaknak is. A mostani fedelesre gyakorlásként jöttem el, a fogatban szerepeltek szabadtéri lovaim is, újak is. Egy jó téli alapozásként tekintünk a fedelesekre, a szabadtéri hibákat ki tudjuk küszöbölni – mondta ifjabb Galbács Ferenc, aki kezdőként nem a dobogóért küzd a fedett pályás viadalokon. Ő is megjegyezte, nagyon nehéz pályát találtak ki, nagy a fedeles lovarda, de elég szűk és inaktív íveken kellett mozogniuk. A lovai jól vették a feladatot. Egy érdekességre is kitért velük kapcsolatban.

– Ez egy ritka fogat, hiszen mind a négy ló egy törzsméntől, Tulipán VIII-as apától van. Szerintünk még nem volt olyan, hogy egy versenyen egy törzsméntől kiállítsunk egy komplett négyes fogatot. A lovak az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad tulajdonai, van még négy ilyen lovam, nyolccal készülünk az EB-re. Az öregek pihennek, a fiatalok tanulnak. Kettő idősebb lovam van, amikkel kettesben versenyeztem, ők 10-13 évesek, rutinosak, míg a mostani fogat hatévesekből áll – jegyezte meg ifjabb Galbács Ferenc.

Lendület, összpontosítás. Ifj. Galbács Ferenc megfelelően teljesített a négyes fogatával
Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatói feladatokat ellátó állattenyésztési ágazatvezetője szerint jó visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől, akiknek ebben az évben ez volt az utolsó versenynapjuk és Szilvásváradon is ez volt az utolsó viadal az idén. Ő is megemlítette ifjabb Galbács Ferenc fogatának különlegességét. Ezúttal csak ők képviselték a szilvásváradi klubot, de a következő hetekben saját hajtóik számára edzőtábort tartanak majd, négy vagy öt kettes-, illetve négyesfogat gyakorol egy hétig. Az Európa Bajnokság előtt a válogatott számára szerveznek felkészülést, ezt várják is a hajtók, a régi időkben egy hónapig is készülhettek világverseny előtt. Januárban és februárban legfeljebb edzőtáborok lesznek a községben, a következő versenyük márciusban a díjugratóknak lesz.

Maratoni pálya épül

Cseri Dávid közölte, készülnek a maratonhajtó pálya építésére. Jelenleg a faanyagot szerzik be hozzá, s jövő év elején fognak a megvalósításához. Ebben szeretnének együttműködni az Egererdő Zrt.-vel és a honvédséggel, nekik vannak ugyanis hozzá eszközeik. A maratoni pályát a Szána-völgy és a ménesudvar közé tervezik. Jövő év július 22. és 25. között nemzetközi versenyt rendeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában