borszentelés

2020.12.28. 11:30

60 ezer hektoliter bikavér, 112 ezer rose készült az egri borvidéken

A vírushelyzet miatti szigorítások okán, az idei, december 27-i Szent János-napi borszentelés eltért a hagyományostól: szentmise közben a szertartást vezető Csizmadia István atya megáldotta a borokat. Az áldatni hozott nedűk mellett csak egy ember tartózkodhatott. Elmaradt a felvonulás és az állófogadás.

Sike Sándor

A vasárnapi szentmisén Csizmadia István atya áldotta meg a borokat a Bazilikában

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szántó György

A korábbi években az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a János-napi borszentelés alkalmával tett bejelentést a termésről. Idén ez az aktus is elmaradt, ezért Farkas Lászlót, a testület elnökét arra kértük, ismertesse a Heol olvasóival az idei tapasztalatokat. Szavai szerint összességében jó termés volt 2020-ban.

– Az ország más borvidékeitől eltérően elkerültek bennünket a tavaszi fagyok, a növényvédelmi problémák – jelentette ki Farkas Lszló. – Az Egri Borvidéken normális volt az év. Húsz-harminc esztendővel ezelőtt jellemző klimatikus viszonyok alakultak ki, nem voltak hőségnapok, elegendő csapadék is érkezett nyáron a tavaszi aszályt követően. Összességében egy jó közepes évről adhatok számot.

Ami a termés mennyiségét illeti: hektáronként kilencven mázsa termésátlagot hozott a 2020-as esztendő a 4300 hektár termőterületről, s volt 250 hektárnyi zöldszüret is. Az egri védett alapanyag 287 ezer, a szedett 373 ezer mázsa az összmennyiségből. A potenciális bikavér alapanyag 215 ezer, a superior, grand superior pedig 54 ezer mázsát tesz ki. A debrői hárslevelűből, mint a borvidék ékkövéből 22 ezer mázsát szedtek a gazdák, amiből a superior nyolcezer mázsányi volt.

A vasárnapi szentmisén Csizmadia István atya áldotta meg a borokat a Bazilikában
Fotó: Szántó György / Heves Megyei Hírlap

– A borbíráló bizottság is elvégezte munkáját, 404 tételt vizsgáltak – sorolta az elnök. – Hatvan ezer hektoliter volt a klasszikus bikavérnek minősített bor, amitől volt már több, de stabilan tartja magát, tavaly is hasonló mennyiséget regisztráltunk. Mindezen mennyiség közel ezer hektár termése. Superior bikavérnek idén csak 2000 hektoliter bizonyult, grand superiornak pedig még kevesebb, 600 hektoliter. Az Egri Csillag tartozik még ide ötezer hektoliteres tétellel. Duplája lett viszont a bikavérnek a rose, a maga 112 ezer hektójával. Vannak persze egri minősítést kapott fehér borok is, a muskotály, a siller például.

A borok minőségéről az elnök azt mondta, hogy mivel hőségnapok nem voltak, a fehér borok ízgazdagok, gyümölcsösek, aromákban dúsak. A vörös szőlőknél pedig jellemző a fajtajellemesség, jól érlelhetők és ezt az érlelést meg is fogják hálálni. Alacsonyabb Ph-érték jellemzi a borokat, ehhez illeszkedően nem túl magas a savtartalmuk. Kellő borkősavval rendelkeznek, ami tartást ad nekik. Mindezek együtt optimális ízharmóniát biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában