madárvilág

2020.12.08. 17:29

Jó ha tudod: többet árthat, mint használhat, ha etetjük a vízi madarakat

Több negatív hatása is van a vízimadarak etetésének, mint azt elsőre gondolnánk.

Berecz Renáta

2020.12.03 - Vadkacsák etetése az Eger-patakban - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Hák Flóra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, bár az embereket a jó szándék vezérli, a megfigyelések alapján elmondható, a kacsák etetése felesleges és káros is. Az állatok megbetegedhetnek, ez pedig akár pusztulásukhoz is vezethet. Kiemelte, alapvetően eltérnek a vízimadarak és az etetőket látogató énekesmadarak téli túlélési szabályai.

A napokban, az Érsekkertben megjelent kacsaetető automatáról elmondta, nem a kezdeményezéssel van baj, hanem az alap jelenséggel. – A kacsák, ha etetik őket, nem keresnek maguknak természetes táplálékot, s nem vonulnak el télen sem – fogalmazott. Szavai szerint egyre több kacsát vonz ide a bőséges táplálék, évről évre növekszik a számuk. Ez pedig az egyedek közötti agresszióhoz, ebből fakadó sérülésekhez, valamint fertőző betegségekhez, elhulláshoz is vezethet. A kenyérrel, házi koszttal való etetésük ugyancsak káros: az egyoldalú, értéktelen táplálék miatt a madarak akár röpképtelenekké is válhatnak.

– A természet nem működik olyan romantikusan és „aranyosan”, mint ahogy azt jóhiszeműen gondolnánk. Kiemelném, hogy szakemberként nem az a célunk, hogy szélsőségesen képviseljük az álláspontunkat, hiszen senki jószándékát nem kérdőjelezzük meg a vízimadarak etetése kapcsán. Az adataink és megfigyeléseink az évek alatt viszont egyre több információt hoznak, amiről kötelességünk tájékoztatást adni – Hák Flóra.

– A vízimadarak etetése bizonyítottan káros, megbetegítheti és pusztulásra ítélheti az állatokat. Szomorú mikor az ember a városban kacsamamákat lát nyomában a riadt fiókáikkal: Bizony ennek is köze van a kacsák téves etetéséhez. S ezen túl szintén számos bejelentést kapunk az évben a vízimadarak számának növekedése miatt. Ez egy öngerjesztő folyamat, az etetés kikapcsolja ezekben a madarakban a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, agressziót, szennyezi a környezetet, elősegíti a fertőző betegségek kialakulását, terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán kockázatot jelenthet – részletezte az egyesület munkatársa.

– A (sajnos) egyre divatosabb kacsaetető automaták is erősítik a megtévesztő információkat és az emberek téves etetési hajlamát, holott ezekben a felkínált táplálék ugyanolyan felesleges, értéktelen és viselkedéstorzító hatású, mint a házikoszt. Viszont egyre több embert, családot vonz, ami tovább növeli a folyamat káros következményeit. A vadon élő állatoknak nem a „szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre lenne szükségük. Éppen ezért a vízimadarak esetében a SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜK őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást – fejtette ki a szakember.

– A vízi madarakkal szemben szívesen vesszük énekesmadaraink téli etetését. Bár hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet, de az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt nyújthat. A biztonságos téli madáretetésről az interneten számos megbízható információt találhatunk, de az egyesülettel mi is szívesen segítünk megkeresés esetén – mondta Hák Flóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában