Fejlesztés

2020.12.09. 17:30

Korszerűsíthették több intézményüket is az egerbocsiak

Az önkormányzat ­bevételei csökkentek, de pályázattal, összefogással és céges támogatással is sikerült kisebb-nagyobb beruházásokat elvégezni.

Tóth Balázs

A koronavírus-járvány miatt nehéz éve volt az egerbocsi önkormányzatnak, hiszen adóbevételeket vontak el a településektől, ám mégis sikerült kisebb-nagyobb fejlesztéseket is megvalósítaniuk. Barta Ervin, Egerbocs tavaly októberben megválasztott polgármestere értékelte a község elmúlt egy évét. Úgy vélte, a járvánnyal, válsággal nehezített időszakban az adófizetők, a dolgozók és a testület, valamint Horváth László országgyűlési képviselő is segítette a talpon maradást, fejlődést.

A legnagyobb beruházás a Laskó-patak medrének kitakarítása és kövezése volt, erre az önkormányzat még az előző ciklusban nyert majdnem százötvenmillió forint európai uniós támogatást. A munkával idén készültek el.

A középületeket is igyekeztek felújítani, egy tavaly elnyert pályázat segítségével kicserélték például az óvoda épületének nyílászáróit, hatmillió forintból.

A Magyar falu programban majdnem hárommillió forintot nyertek a játszóudvar fejlesztésére. Ugyancsak állami pályázaton jutottak közel 2,8 millió forinthoz orvosi eszközök, műszerek beszerzésére. A karbantartási munkákhoz szükséges eszközökre pedig közel 900 ezer forintot kaptak.

Barta Ervin polgármester szerint nyert az óvodabővítési pályázatuk Fotó: Tóth Balázs

Barta Ervintől megtudtuk, önkormányzati önerőből, illetve a patakmeder kivitelezőjének támogatásából újították föl az orvosi és védőnői rendelőt. Folyik a kultúrházban egy teakonyha és mosdók kialakítása, a faluközpontban, a Béke út alsó szakaszán pedig egy szabadidőparkot hoznak létre. Önkéntesek segítségével, a lakosság és a képviselők összefogásával újították föl az iskola kerítését.

Egerbocson kardinális kérdés az utak állapota, s a korábbi évek ígéretei végre megvalósultak. A polgármesterek lobbiztak több útszakasz felújításáért, különösen a Bükkszéki-tető és Szúcs közöttiért. A Magyar Közút NZrt. idén Bátor központjáig rendbe tette az utat, s megígérte, hogy később Szúcsig folytatja.

– Az Eger Rali szervezőivel közösen kátyúztuk a ­25-ös főúthoz vezető mocsolyási bekötőutat, valamint a Béke utat. Ennek teljes felújítására is ígéretet kaptunk a közútkezelőtől. Önerőből kátyúztunk az Alkotmány és Szabadság út között – ismertette a munkálatokat Barta Ervin.

Céljuk, hogy az óvoda csoportszobával bővüljön, ezért pályázatot nyújtottak be, amelyre közel harmincmillió forint támogatásról kaptak értesítést. A könyvtár ablakcseréjére szintén pályáztak, s a Belügyminisztérium vis maior keretéből is remélnek pénzt. A távlati tervek között szerepel a számos funkciót – könyvtár, rendelők, posta, önkormányzat – ellátó hivatali épület felújítása, a kultúrház hőszigetelése és fűtéskorszerűsítése, traktor, kisbusz beszerzése, sportöltöző modernizálása.

Ösztönöznék az óvodások és iskolások sportolását, nemcsak edzéseket szerveznének, de műfüves pályára is pályáznának. A faluban népkonyha működik, és szociális tűzifára is nyertek támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában