módosító javaslat

2020.12.16. 09:15

Nyitrai Zsolt: előremutató az új bortörvény

Megtárgyalta az Országgyűlés Nyitrai Zsolt módosító javaslatait, melyeket az Egri borvidék borászaival történt konzultációt követően nyújtott be. A térség országgyűlési képviselője egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a Tokaji Aszúhoz hasonlóan kapjon törvényben biztosított eredetvédelmet az Egri Bikavér is.

Heol

Forrás: beküldött

Nyitrai Zsolt parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy korábbi ígéretének megfelelően lefolytatta az Egri borvidék borászaival az új törvénnyel kapcsolatos konzultációt.

– Nagyon fontosnak tartom ezt a jogszabálytervezetet, hiszen a mi vidékünkön nagyon sok család él szőlészetből és borászatból. Tiszteljük és becsüljük az ő munkájukat, és köszönjük, hogy csúcsteljesítményű borokat készítenek, amely borok messze viszik mind itthon, mind pedig nemzetközi viszonylatban a jó hírünket. Ezt a konzultációt, amit ígértem, lefolytattam, hiszen a Fidesz-KDNP a közéleti munkát a párbeszédre alapozza. Mindig megkérdezzük az érintett csoportok véleményét, hogy hogyan látják ők a helyzetet, mielőtt döntést hozunk róluk – emlékeztetett.

Tapasztalatai szerint pozitív a borászok körében az új törvény fogadtatása, előremutatónak és időszerűnek tartják azt, ugyanakkor a térség országgyűlési képviselőjeként arra kérték, hogy a részletszabályok megalkotásánál ismét konzultáljon velük. Az országgyűlési képviselő az általa benyújtott hét módosító javaslat közül felszólalásában egyet emelt ki:

– Ennek az a fő missziója, a módosító javaslat lelke, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér is élvezzen törvényben biztosított védelmet. A termőhelyi elővásárlási jog lehetőségét az Eger eredetmegjelölést viselő borokra is ki tudjuk terjeszteni, és mivel az Egri Bikavér a vörösborok közül az egyetlen Hungarikum, mindenképpen fontosnak tartottam, hogy ha már új bortörvényről van szó, akkor ez annak legyen része.

" data-width="500" data-show-text="true">

">MINDEKÖZBEN

Módosító javaslatokat nyújtottam be az új bortörvény tárgyalásánál, hogy az Egri Bikavér is élvezzen...

 

A módosító javaslataiban szerepel az is, hogy – a jogi személyekhez hasonlóan – a jövőben a természetes személyek képviselőjük útján gyakorolhassák a hegyközségi tagságukból fakadó jogaikat. Az egyes hegyközségi szervezetek pedig- amennyiben kívánják – megbízhatják a borrégiós tanácsokat egyes jogaik gyakorlásával.

A borrégiós tanácsok mindennapi működését könnyíti meg az módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a testület konszenzusos döntéssel eltérhessen a törvényben meghatározott szavazati rendtől. Nyitrai Zsolt kezdeményezte azt is, hogy az érintett hegyközségi tanácsok nem kizárólag a 2011. december 31-ig benyújtott, hanem az összes termékleírás esetében jogosultságot kaphassanak az intézkedésre.

Az országgyűlési képviselő felszólalásában köszönetet mondott Nagy István agrárminiszternek és a szaktárcának azért, hogy mindig nyitottak a gazdák, a szőlészek és a borászok véleményének meghallgatására, az igazi szakmai párbeszéd lefolytatására.

– Én biztos vagyok benne, hogy az az előterjesztő szándéka, hogy a vélemények kikérése után ezzel a módosító körnek a megvitatásával, elfogadásával egy egységes egész, hosszú távú és időtálló új bortörvény jöjjön létre – hangsúlyozta.

Nagy István agrárminiszter reagálásában méltatta és megköszönte azt a munkát, melyet Nyitrai Zsolt végez a térség borászainak érdekképviseletében: „Kiválóak azok a kezdeményezések, amik az elmúlt időben is jöttek, az egyediségre, a pohárra, a palackra, a megkülönböztetésre. Hiszen végtelenül fontos az, hogy egyedi legyen és mindenek felett megkülönböztethető. Ez az Egri Bikavérre mindenek felett jellemző”– hangsúlyozta hozzátéve, hogy a Nyitrai Zsolt által benyújtott javaslatok szükségesek ahhoz, hogy az egri borászok versenyképesek és sikeresek legyenek a 21. században és minél több bort tudjanak eladni határon innen és túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában