helyes táplálkozás

2020.12.28. 14:00

Rendhagyó tanórákat tartanak a tejfogyasztásért Heves megyében

Megyénkben is sok kisiskolás vett már részt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács iskolai edukációs programjában, amely a hazai tej és tejtermékek fogyasztására ösztönöz.

Szabó István

A tarnaörsi általános iskolások játékos formában tanulnak a tejről

Forrás: beküldött

Fotó: Általános iskola, Tarnaörs

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, kisebb megszakításokkal, tizenhét éve végez általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára ismeretterjesztő tevékenységet. Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a tej és a tejtermékek nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. Pozitív élettani hatásukkal a diákokat, játékos formában, mielőbb meg kell ismertetni. A cél az, hogy később tudatosan olyan árucikkeket válasszanak, amelyek táplálóak és egészségesek, szem előtt tartva a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is. M. Szűcs István, a tiszanánai általános iskola igazgatója elmesélte, hogy intézményük udvarára két éve gördült be a mobil kiállítást rejtő tejkamion.

– A gyerekek 15-20 tagú csoportokban vehettek részt a járműben tartott foglalkozásokon – emlékezett vissza M. Szűcs István. – Interaktív tábla és diaképek segítségével láthatták a tejfeldolgozás munkafolyamatait a fejéstől egészen addig, amíg a boltok polcaira kerülnek a termékek.

A tarnaörsi általános iskolások játékos formában tanulnak a tejről Fotó: Általános iskola, Tarnaörs / beküldött

A terméktanács a tavalyi tanévtől további élményekkel bővített eszközparkkal lepte meg a gyermekeket. Az új, Van itthon tej elnevezésű program az iskolák nagy befogadóképességű helyiségeibe települve, rendhagyó osztályfőnöki óra keretében zajlik. Dietetikus tart előadást kellő szakmaisággal, de a gyerekek nyelvén, majd öt élményállomás várja az iskolásokat. A versenypályává alakított terepasztalon megismerkedhetnek a tejtermelés folyamatával, egy virtuális állomáson pedig, mesés környezetben, traktorokon érkező tejtermékeket válogathatnak ki és matricázhatnak fel a Tejszív logóval. A kiterjesztett valóság révén a tejben található, szabad szemmel nem látható ásványi anyagokat, vitaminokat vizsgálhatják meg. Játékos keretek között kipróbálhatják a tehén etetését és fejését is. Lakatos Judit, a terméktanács tejgazdasági tanácsadója szerint nagyon népszerű az akció.

– Az elmúlt négy évben több mint harmincötezer kisdiák vett részt a megújult iskolai edukációs programban. Heves megye iskoláiban is gyakran megfordulunk, legutóbb Gyöngyösorosziban és Tarnaörsön jártunk – tájékoztatott Lakatos Judit.

A tarnaörsi általános iskola igazgatója, Balogh József kiemelte, hogy a helyi roma önkormányzat hívta fel a figyelmüket az interneten meghirdetett lehetőségre.

– Október derekán a tornatermünkben rendeztük az eseményt – részletezte Balogh József. – Egy-egy tanórai időtartamban valamennyi osztály részt vehetett rajta. A gyerekek a meghallgatott tudnivalók után feladatokat is kaptak, amiket interaktív felületek segítségével, ellenőrzés mellett oldottak meg. Az általános iskolások életkori sajátosságainak megfelelő, profi módon megszervezett rendezvényen vehettünk részt, ami a falun élő gyerekek számára is sok újdonságot adott, és nagy élményt szerzett.

Idén, a veszélyhelyzet kihirdetése miatt, kétszer is meg kellett szakítani a sorozatot, de az iskoláktól érkező pozitív visszajelzések megalapozzák a folytatást, mondta Lakatos Judit.

A tej a kalcium miatt is fontos

A kalcium, amely fontos szerepet játszik a csontozat és a fogak épülésében, a tejtermékekből hasznosul a legjobban a szervezetünkben. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint az embereknek napi fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kellene enniük. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének adatai alapján a négy-tíz éves gyerekek 35 százaléka kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja ezt a kémiai elemet. Aki érzékeny a tejre, annak oda kell figyelni a pótlására mesterséges bevitellel, vagy természetes forrásból. Erre megfelelő a kelkáposzta, mák, tökmag, mogyoró, mandula, dió, spenót, sóska, továbbá más zöld levelű növények és hüvelyesek. A tej nélkülözhetetlen összetevői a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában