önkormányzat

2020.12.15. 13:37

Volt frakcióvezetője figyelmezteti Eger polgármesterét

Még májusban fordult az ombudsmanhoz Komlósi Csaba önkormányzati képviselő, mivel úgy látta, nincs összhangban az alaptörvénnyel a katasztrófavédelmi törvény azon rendelkezése, amely a polgármesterekre ruházza az önkormányzati testületek hatásköreit, kizárva ezzel a döntéshozatalból a közgyűlést.

Sz. M. L.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Komlósi Csaba azt kérte az alapvető jogok biztosától, hogy a fennálló helyzetet vizsgálja meg, és tegyen javaslatot a probléma megoldására.

– A napokban érkezett válaszában ugyan az alapjogi biztos alkotmányossági aggályaimat nem osztotta, ám levele tartalmaz néhány olyan megállapítást, amit szeretnék a nyilvánossággal is megosztani – hívta fel a figyelmet közleményében Komlósi Csaba.

Lapunknak elmondta, hogy a válasz szerint a településvezetőknek ilyen helyzetben, vagyis a különleges jogrendben is figyelemmel kell lenniük a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvényben megfogalmazottakra.

– A kilencedik paragrafus félreérthetetlenül kimondja, hogy a jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni – magyarázta az Egységben a Városért Egyesület egykori frakcióvezetője.

Hozzátette, a különleges jogrendben tehát, az azt életbe léptető helyzet elhárítása érdekében hozhatóak intézkedések.

– A döntéshozónak figyelnie kell a szükségesség-arányosság követelményére, valamint a joggal való visszaélés elkerülésére. Így azok az intézkedések nem hozhatók meg, amelyek a céllal – jelen esetben a járványhelyzet kezelésével – nem állnak valós kapcsolatban, illetve nem elengedhetetlenek. Szeretném a fentiekre felhívni Mirkóczki Ádám polgármester figyelmét is. Úgy vélem ugyanis, hogy sem a városi alapokmány módosítása, sem a város jövő évi költségvetése nem esik ezekbe a kategóriákba – hangsúlyozta Komlósi Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában