bélapátfalva

2021.01.20. 14:00

Egyre több a kiránduló a változatos Bélkő-hegyen

A természet alkotta szépségen kívül a bányászattal kialakított holdbéli tájra is kíváncsiak a túrázók.

Tóth Balázs

A Bélkő-hegyet és környékét évről évre egyre több kiránduló keresi fel Fotó: Kökényesi Attila

Egyre több szó esik a Bélkőről és egyre többen keresik föl Bélapátfalva nevezetes hegyét, ahonnan lenyűgöző fotók szoktak készülni a környező tájról. Igaz, vannak olyan törzsturisták, akiknek ez már sok és sokallják a kirándulók számát, mert a helyen sokáig a nyugalomhoz voltak szokva – de mostanában gyakran előfordult, hogy a hegy alatti parkolókban szinte mozdulni sem lehetett már. A város turisztikai népszerűsítéséért dolgozó cégnél azonban örülnek annak, hogy beérni látszik a több éves munka és egyre többen látogatnak el Bélapátfalvára a természeti környezet, valamint az apátság miatt, illetve az általuk szervezett programokra.

– Az elmúlt év nem volt könnyű nekünk sem, de szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a természet, a szabadtéri helyszínek most különösen vonzóak voltak a turisták számára – magyarázta Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvai KulTurDia NKft. ügyvezetője. – Gyönyörű helyszíneknek pedig bővében vagyunk, sokan ki is használták a kikapcsolódásra, családi kirándulásokra ezeket. Az apátsági templomunk népszerűsége töretlen, tavaly is nagy létszámban keresték fel a turisták. Több újdonsággal készültünk a napközis és az Erzsébet táborokra alapozva is: újabb csoportos programokat állítottunk össze az általános iskolások számára. Ezek célja – a már évek óta nagyon kedvelt Kincsvadászat játékunkhoz hasonlóan – az volt, hogy a hozzánk látogatók Bélapátfalváról és értékeiről minél több ismeretet szerezhessenek. A Gesztenyés Kiállítóházban csoportos múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ötvöztük az izgalmat az ismeretátadással. A múzeumi termekben részletkeresős, a pincében szabadulós játékot vezettünk.

Nagy örömükre évről-évre egyre többen fedezik fel a települést a túrázás szerelmesei közül is. Az idei évre is bővelkednek új ötletekben. A mára már rendkívül népszerű Bélkő tanösvény mentén – a hegy védett természeti terület – egy kalandos-felfedezős játékot terveznek. Az indulók menetlevelet, térképet kapnak, a feladvány teljesítése végén pedig értékes nyereményekben reménykedhetnek. Idén már többféle tematikus, illetve gasztronómiával és kulturális tartalommal ötvözött túraajánlattal várják a látogatóikat.

A Bélkő-hegyet és környékét évről évre egyre több kiránduló keresi fel Fotó: Kökényesi Attila

– Az előző évben rendkívül népszerű volt az Anyatáborunk, azonban a járvány második hulláma megakadályozta a folytatást. A Telekessy Vendégházban idén is tervezünk hasonlót, sőt, apáknak, nagymamáknak is hirdetünk meg pár napos kikapcsolódást – ígérte Mezőné Kovács Edit.

Az ügyvezető a Bélkőre visszatérve kifejtette, a hegy és környéke, Bélapátfalva határa számos sportrendezvénynek is helyet ad majd. Tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt a Bélkő Vertical Futás, de bíznak abban, hogy idén már meg tudják tartani. Ami biztos, hogy Felsőtárkányból átköltözik Bélapátfalvára a hegyi kerékpáros Bükk Maraton, amelyet augusztus elsején tartanak meg, ennek bázisa az alsó kőbánya területe lesz. Az egészségügyi helyzet függvényében reménykednek még az autóversenyek, rallyk, a veterán autók hegyi felfutó bajnokságának újraindulásában is. A horgásztó pedig idén is várja a horgászat szerelmeseit, a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat.

Szabadulószobák, fedett kiülő a Gesztenyésben

A Gesztenyés Kiállítóház pincéjében levő, kisiskolásokra szabott szabadulópince mellett idén egy nagyszabású, részletgazdag, izgalmas, egy egész alagsort betöltő szabadulós játékot indítanak a szervezők a korlátozások feloldása után. Ez már a felnőttek számára is igazi kihívást jelent majd Mezőné Kovács Edit szerint. A rendezvényeknek otthont adó Gesztenyés udvarán a kemence fölé tavaly már felépült a tető, most pedig a fedett beülők készülnek, így idén már gasztronómiai programokat is tudnak itt tartani. Terveik között szerepel a környékre jellemző hagyományos ételek bemutatása, azok elkészítésének tanítása a programra jelentkezők számára, de nyitottak az újdonságok felé is: szeretnék a kemence adta lehetőségeket felhasználni a modern konyhaművészet terén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában