babonák

2021.01.01. 16:46

Hiedelmi kisokos: Mit tegyünk és mit együnk újév első napján?

Az újévet rengeteg hiedelem övezi, legyen szó a ház körüli teendőkről vagy a vacsoráról, melyeket a Heves Megyei Hírlap össze is gyűjtött több mint 10 éve.

Heol

Szokás volt az új évet határszemlével kezdeni, s mi lehet ehhez illőbb, mint egy pompás szánfogat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

„Modern, felvilágosult emberek vagyunk. A XXI. század, az atomkor gyermekei. A babonákban pedig – hogy gyorsan lekopogjam – nem hiszünk, ugye, szamárság. Mégis mitől támad akkor rossz érzésünk, ha átmegy előttünk egy fekete macska? S mitől van malaca a szerencsének, amit szilveszter estén ropogós pirosra sütve bátorkodtunk jóízűen elfogyasztani. A lencséről már nem is beszélve. Az évszázados hagyományok, a népi bölcsességek, babonák, hiedelmek, jóslások és varázslások ma is itt élnek köztünk.” – olvasható a Heves Megyei Hírlap január másodikai számának hasábjain, 2006-ból.

Mint azt a lap írja az esztendő fordulója a leggazdagabb a lönféle hiedelmekben, melynek az alapja, hogy szeretnénk a jövőbe látni, vagy befolyásolni szeretnénk ezt a jövendőt.

„A hagyomány által máig megőrzött legtöbb szilveszteri szokás és babona magától értetődően a kiszámíthatatlan időjárással volt kapcsolatos. Az időjóslás ugyanis alapvető fontosságú volt azok számára, akik megélhetését a föld és a mezőgazdálkodás jelentette. S mivel ez a régi társadalom többségének a sorsát megszabta, így a hiedelmek és a babonák jelentékeny része is e körül forgott.”

Szokás volt az új évet határszemlével kezdeni, s mi lehet ehhez illőbb, mint egy pompás szánfogat
Fotó: Heves Megyei Hírlap

A cikk szerzője szerint az új év első napjához rengeteg tiltás kapcsolódik, mivel ennek a napnak a sikere alapozza meg az egész év szerencséjét. Amilyen a kezdet, olyan a folytatás. Amit ezen a napon cselekszünk, hatással lesz a következő évre. Ezért tanácsos tartózkodni ilyenkor a hangos szóváltástól, veszekedéstől. Ne kérjünk kölcsön, és ne is adjunk. Tilos az új évet munkával kezdeni, s hogy nagyobb legyen az öröm, a házimunka is ide tartozik.

A babona szerint a szilveszterkor az asztalra kerülő fogások is befolyásolják a soron következő évet:

„Általánosan elterjedt a baromfihús evésének a tilalma, mert úgy tartják, elkaparja a szerencsét. A kunkori orrú disznó viszont előtúrja azt, a disznóhúsból készült ételek – így például a méltán közkedvelt újévi kocsonya – nem véletlenül az egyik legkedveltebb étek. A lencse, a köles, a rizs is gyakran kerül az évnyitó ünnepi asztalra. Az apró magvak pénzt, gazdagságot hoznak a következő évben. Egyes vidékeken rétest is sütnek, amely szintén a gazdagságot szimbolizálja.

Az újévi kocsonya elfogyasztása után. a lányok egy- egy csontot kitesznek az udvarra, s akiét a kutya elviszi, az még abban az esztendőben férjhez megy.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában