heves megye

2021.01.31. 15:30

Képzésekkel érnék el a hátrányból indulók felzárkóztatását a kevésbé fejlett régiókban

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Aktívan a tudásért kiemelt projektje a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű, 18–55 év ­közötti, alacsony iskolai végzettségűek társadalmi helyzetének, foglalkoztatásának javítását szolgálja. A célt a képzések révén érnék el az ország kevésbé fejlett régióiban. A napokban e program képviselői érkeztek meg Kálba.

Molnár Helga

Kálban sokakat érdekelt a projekt, munkalehetőség hiányában élnek az adódó lehetőségekkel Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

A rendezvényen a TEF megyei referense, Tóth Dankó Anett egyebek mellett elmondta, a hátrányos helyzetű családok életének megkönnyítésére számos, korosztályokra szabott program indult már el. Hozzátette, ezzel a kezdeményezéssel elsősorban a munkaképes korú, de képzettséggel nem rendelkező felnőtteket szeretnék megszólítani.

Elsősorban az alapiskolai végzettség megszerzésére helyezik a hangsúlyt. Az ezzel már rendelkezőknek pedig szakmai, gyakorlatorientált képzéseket indítanak el, amelyek megszerzése után már nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon vagy akár saját vállalkozást is indíthatnak.

A résztvevők támogatást kapnak, valamint ingyenesen biztosítják nekik a tanuláshoz szükséges tankönyveket és eszközöket. A kurzust elvégzőknek egytől hat hónapig terjedő időszakra megélhetési támogatás is jár, ha a leendő munkahelyük vállalja, hogy munkagyakorlat-szerzés keretében foglalkoztatják őket.

Elhangzott, milyen tanulmányokra lehet jelentkezni. Ezek az alapkompetenciák fejlesztése, általános iskolai felzárkóztató, a munkaerőpiacra felkészítő kompetencia fejlesztő, illetve háztartási gazdálkodás és szakmai alapozó képzések. Ez utóbbi kategóriába tartozik a szociális gondozók segítője, a kiskerti növénytermesztő, a betanított takarító, de a kőműves, festő-mázoló, hőszigetelő segéd-, kötöttáru-varró szalagmunkás is. A település karbantartó, a fémszerkezet összeállító és gyártó ugyancsak e körbe került.

Kálban sokakat érdekelt a projekt, munkalehetőség hiányában élnek az adódó lehetőségekkel
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tájékoztató után az érdeklődők adatlapokat, majd kompetenciafelmérőket töltöttek ki, s megadták, hogyan képeznék tovább magukat. Néhány lapunknak nyilatkozó hölgy elmondta, a szociális gondozás – mely a nők körében elég gyakori választás a projekt szakemberei szerint – érdekli őket leginkább. Hozzátették, manapság számukra alig akad munkalehetőség, így részt vesznek a programban, s tanulnak, hogy később munkába állhassanak.

Morvai János, Kál polgármestere elmondta, minden olyan lehetőséget megragadnak, mely az alacsony iskolai végzettségűek felzárkóztatását szolgálja.

– Fontos, hogy ezen emberek szakmát, munkát találjanak. Így lesz megélhetésük, az életkörülményeik javulnak, jó példát mutatnak a közösségük, gyermekeik számára. Az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja ezeket a programokat – hangsúlyozta a településvezető, hozzátéve, bízik e projekt káli közösségépítő erejében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában