támogatás

2021.01.23. 07:00

Új lehetőségek nyílnak idén a megváltozott munkaképességűek előtt

Minden eddiginél nagyobb mértékben támogatja a kormány idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Megszűnt számukra a korábbi, munkavállalást nehezítő jövedelmi korlát is.

Szabó István

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását a kormány idén 48,6 milliárd forinttal támogatja. Ez az összeg közel hárommilliárd forinttal több, mint az előző évben, jelentette be nemrégiben Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Amíg 2010-ben csupán 18 százalék volt ezeknek az embereknek az aránya a munka világában, addig a támogatási programnak köszönhetően mára 44 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 150 ezren dolgoznak a fogyatékos, illetve a foglalkoztatást hátrányosan befolyásoló egészségkárosodást szenvedett személyek közül. Megélhetésüket idén már nagyban megkönnyíti, hogy hogy január elsejétől megszűnt számukra a kereseti korlát, azaz bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra.

A korábbi jövedelmi korlát problémáiról Bukta Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének elnöke tájékoztatta portálunkat.

– Aki rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesült, annak eddig a jövedelme három hónapon keresztül nem haladhatta meg a minimálbér 150 százalékát. Ez nyolc órás munkaviszonyban nem több a szakmai minimálbérnél. Bármilyen igyekvő volt is valaki, a kereseti limit miatt nem hozhatott létre gazdasági társaságot, nem is vehetett részt benne. Vannak pedig olyan területek, ahol a látássérültek kiemelkedő képességekkel rendelkeznek. Ilyen a kifinomult tapintást igénylő masszőri munka, de jó érzékük van az informatikához, a programozáshoz is. Mindkét területen lehet annyit keresni, hogy most már az önálló cégalapítás is lehetőséggé válik. A kormányprogram védett munkahelyein is magasabb bért kaphatnak a korábbinál a szolgáltatások fejlődésével – részletezte Bukta Gábor.

A legtöbb lehetőség a megváltozott munkaképességűek számára a betanított munka és a szolgáltatások területén adódik. Erről Bacsa Jánosné, az Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója beszélt.

– A legnagyobb létszámot foglalkoztató ágazatunk a papír- és nyomdaipar, amihez egy kreatív műhely is kapcsolódik. A szolgáltatást intézményeknek végezzük, és takarító, portás, vagy például a várban teremőr munkakörben biztosítunk feladatokat. Van szerelőüzemünk a műszaki beállítottságúaknak, és varrodánk is, persze, ez már szaktudást igényel. Bedolgozó munkalehetőséget is kínálunk. Mindenkinek egészségi állapota szerint keresünk munkát az állásinterjún, az alkalmazást az üzemorvos hagyja véglegesen jóvá. A tevékenységi körünket úgy alakítjuk, hogy azok az érintettek számára jól elvégezhetők legyenek – összegezte Bacsa Jánosné.

A mozgássérülteknek az akadálymentesítés hiánya még sok helyen problémát okoz, hangsúlyozta Hovanecz Józsefné, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének elnöke.

– Az idei könnyítésnek örülünk, de csak a kifejezetten megváltozott képességűek részére létrehozott, vagy átalakított helyeken lehetséges egyelőre a mozgásukban korlátozottak foglalkoztatása. Több bedolgozási lehetőség sokat segíthetne ezen a rétegen – vélekedett Hovanecz Józsefné.

Állami támogatás a munkáltatóknak

A pályázati rendszerben működő támogatást azok a munkáltatók vehetik igénybe, amelyek rehabilitációs akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkeznek, Ez több szempontból is előnyös számukra. A felemelt összegből több bértámogatást kapnak, továbbá a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettségüket csökkenthetik, illetve a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vehetnek igénybe. A vállalkozások csökkenthetik a társasági adóalapjukat, ha legalább az embereik fele – de nem több, mint húsz alkalmazottjuk -, megváltozott munkaképességű. A támogatható tevékenységek köre a havi átlagban legalább napi négy-, de legfeljebb nyolcórás tartós munkaviszony, illetve a tranzit foglalkoztatás, amely felkészítés a nyílt munkaerő-piacon történő munkavállalásra. Jelenleg 394 társaság veheti igénybe a támogatást szerződés alapján.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában