sajtótájékoztató

2021.02.24. 12:30

A kéményseprők szerint pontatlanan és megtévesztő az egyik egri hírportál cikke

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatót, melyben tisztázott egy egri hírportálon, a minap megjelent cikket.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rámenős kéményseprőkről jelentetett meg cikket egy egri hírportál a minap. A cikk szerint több jelzést is érkezett az utóbbi hetekben egyes Heves megyei falvakból, ahol értesítők bedobása után jelentek meg a házaknál, magukat kéményseprőnek valló vállalkozók, azt állítva, hogy a kötelező kéményellenőrzést jöttek elvégezni. Az elmondások alapján a kéményseprők szinte hivatalos hatósági személyekként viselkedtek, akiktől muszáj megrendelni a szolgáltatást. Olyan házakat kerestek fel, ahová egyéni vállalkozók vagy más vállalkozások vannak bejelentve.

Erre válaszul tartott sajtótájékoztatót szerdán a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke Vámos Csaba, szerint ugyanis a cikk megtévesztő és számos esetben pontatlanságokat tartalmaz amelyek alkalmasak arra, hogy félrevezessék a megye lakóit, vállalkozásait. Az említett portál egyébként nem vett részt a sajtótájékoztatón.

- Kárt is okozhatnak a kéményseprő-ipari szolgáltatóknak, ahol szervezetünk számos tagja munkavállaló. Hatalmas felelőssége van a médiának a korrekt tájékoztatással. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy teljesen felkészületlenül szenzációt hajhászva, dolgozók tucatjainak megélhetését veszélyeztesse, különösen egy világjárvány idején. Sokukat tavasszal is csak a kormányzati támogatás tartotta életben – mondja Vámos Csaba.

Hozzátette, az említett cikk épp olyan kérdésekre nem tér ki, amelyek fontosak ahhoz, hogy a kötelezettségének mindenki eleget tudjon tenni.

- Volt egy jogszabályváltozás 2016-ban: a gazdálkodó szervezetek képviselői szabadon választhatnak a kéményseprőipari szolgáltatók közül., viszont fűtési módtól függően, évente vagy kétévente kötelesek elvégeztetni az ingatlan égéstermék-elvezetőinek ellenőriztetését. A rendelkezés meghatározza a tűzvédelmi hatóság feladatát is. Nekik az lenne a dolguk, hogy mindennek megvalósítását ellenőrizzék, ám ennek nem mindig sikerül eleget tenni. Egyre gyakoribb, hogy a kötelező ellenőrzést nem rendelik meg, s emiatt van, hogy munkatársaink tulajdonképpen házalva keresik fel az érintettet – magyarázta Vámos Csaba.

Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában