névadás

2021.02.01. 11:30

A szülők szeretik a különleges neveket, de a magyaros formák sem mentek ki a divatból

A nevünk állítólag meghatároz minket és életünket, ezért sok szülő szeretne minél különlegesebbet adni a gyermekének, de néha sikerül a valóságtól teljesen elrugaszkodott formát találni.

Gidai Zsanett

Happy motherhood, lullaby. Cropped shot of woman singing to sleep her newborn baby. Closeup of infant child lying in mother arms.

Fotó: Shutterstock

Ha már a neveknél tartunk, arra is kíváncsiak voltunk, hogy házasságkötéskor a párok milyen változat mellett voksolnak. Habuczki Piroska egri anyakönyveztető szerint a leggyakoribb nevek közé ezek tartoznak ma: Bálint, Bence, Marcell, Kristóf, Olivér, Márk, Botond, Dániel, Zsombor és a Máté. Leánynevek közül pedig ezek a legnépszerűbbek: Jázmin, Zselyke, Hanna, Lilien, Flóra, Zoé, Lili.

Néhány esetben különlegességet választottak a szülők. A fiúk közül volt, aki a Manó, a Nataniel, a Nolen, a Ticián, a Konor vagy épp a Nitái keresztnevet viselheti majd. Különleges lánynevekből sem volt hiány, ezekre példa: Elza, Pandora, Lola, Brianna, Doren, Letti, Dzsamilla.

Az anyakönyveztető elárulta, hogy idén sem mentek ki a divatból a hagyományos, bevált változatok. Főleg a fiúk esetében gyakran voksoltak a családok az István, József, Lajos utónevekre, de lányok esetében is előfordult, hogy a Johanna került az anyakönyvbe.

Tavaly Egerben a hivatal dísztermében 274 esküvő köttetett, míg külső helyszínen 113. Ehhez képest 2019-ben nagyobbak voltak a számok, a díszteremben 355 pár mondta ki a boldogító igen, míg külső helyszínen 130 esküvő volt.

Kiderült, a legkedveltebb házasság után viselt név ma a kötőjeles formátumú, amikor a férj és feleség családi nevüket kapcsolják össze. A férjek körében szűkebb hazánkban nem gyakori, hogy felveszik a párjuk nevét, ők rendszerint maradnak a sajátjuknál a frigy után is.

Dérné Jakosits Ildikó gyöngyösi anyakönyvvezető arról tájékoztatott, hogy náluk a leggyakoribb fiúnevek a Noel és a Kevin voltak, de népszerű Gyöngyösön a Jeremi is. Voltak egyedi esetek is tavaly, Donoven, Junior Leopold, Zente, Szelim keresztnevet is kaptak a csemeték.

Azt is elárulta, egyre többen szavaznak a hagyományos magyar nevekre, mint például a Miklós, Péter, János vagy az István.

A lánynevek közül az Annát, Hannát, Jázmint, Lilit, Larát választják a legtöbben. Különlegességből sem volt hiány, ugyanis akadtak, akik az Evolett, Gvendolin, Dála vagy a Nenszi nevet viselhetik majd. A fiúkkal ellentétben a lányoknál nem divat, hogy régies alakokat néznek ki a szülők. Pár kislány azonban igazán egyedi név birtokosa, ezek: Zsolna, Zejnep, Szofiána, Villő és Nazira.

Gyöngyösön 289 pár kötötte össze életét tavaly, hússzal többen, mint tavalyelőtt.

– A házassági névviselési formák közül a kötőjeles forma a leggyakoribb nálunk is. Azaz a férj és a feleség családi neve így kapcsolódik össze, a -né variáció már ritka. Sokan megtartják a születési nevüket a házasságban. A férjekre azonban nem jellemző, hogy viselnék a nejük vezetéknevét. Az elmúlt évben a 289 párból csupán két férj nyilatkozott ilyen módon – tájékoztatta lapunkat Dérné Jakosits Ildikó anyakönyvvezető.

Ha pedig valaki valami nagyon különlegesre vágyik, a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megtalálhatjuk az anyakönyvezhető fiú és leány utóneveket, és ezekből tudnak választani akár olyat is, amilyenre még senki nem voksolt korábban. Nagyon bő választék áll mindkét nem esetében a család rendelkezésére – válaszolta lapunk kérdésére Habuczki Piroska.

Ritkán veszi fel a férj a neje nevét

A Hatvani Polgármesteri Hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tavaly a leggyakoribb lánynevek az Anna, a Maja, a Szofia és a Hanna voltak. A fiúk közül pedig a legtöbben a Dominik, a László, a Zoltán, a Bence, az Attila, a Balázs és a Noel keresztnevekkel fognak élni.

Nagy Márta, a Hatvani Polgármesteri Hivatal hatósági irodavezetője elárulta azt is, hogy a városukban 2019-ben 196, tavaly pedig 158 házasságot kötöttek az ifjú párok. Hozzátette, a házassági névre vonatkozóan különleges kérelem nem volt, s náluk sem jellemző, hogy a férj a feleség nevét kívánja viselni. A legjellemzőbb, hogy a feleség születési neve megmarad, vagy sok esetben – akár kötőjeles formában – hozzákapcsolódik a férjéé. Máskor a feleség teljes születési neve szerepel tovább az anyakönyvben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában