településvezetés

2021.02.13. 15:28

Az elnéptelenedéssel szállt harcba az egerszóláti polgármester

A település évtizedes problémája oldódhat meg hamarosan. Verebélyi György polgármester most további terveit is megosztotta portálunkkal.

Szabadi Martina Laura

A panorámás telkeket új családokkal töltené meg a polgármester

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Egerszóláton a településvezetés komolyan veszi a helyiek igényeit. A sok egerszóláti életét megkeserítő árvizek végére tehet pontot idén az önkormányzat az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Egri Szakaszmérnökségének közreműködésével. A polgármester ugyanakkor nem csak a panaszt, de az igényeket is meghallgatja.

- Tizennégy új telket jelöltünk ki a Magyar falu programnak köszönhetően a településen, amelyek megvásárolhatóak és beépíthetőek – mondta Verebélyi György polgármester. – A telkek kialakítására célzott pályázaton tizenöt millió forintot nyertünk, ebből elkészítettük a közműterveket, amelyekre már elfogadható ajánlatokat is kaptunk. A makadám út elkészülte után az elektromos hálózat kiépítése is megkezdődik a Tarnaszentmária felé vezető utolsó utcában – tette hozzá. Szeretné, ha idén lezajlana a közművesítés folyamata, s a második negyedév végén már megkezdhetnék az értékesítést.

A panorámás telkeket új családokkal töltené meg a polgármester
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A helybéliek korábbi jelzése alapján is nagy szükség van a telkekre, jó néhánynak már tulajdonos jelöltje is van, s ahol a közművesítés már megoldható volt a Tarnai útról, azok igen hamar gazdára is találtak. Nagy az érdeklődés.

- Nem igazán van már eladó ház a faluban, kell az építési telek. Büszkék vagyunk arra, hogy közbiztonság a megye legjobbjai között van, s egyre népszerűbbek vagyunk, ezt szeretnénk tovább erősíteni ezzel a kezdeményezéssel is. A panorámás és közművesített telkek mérete 800 és 1700 négyzetméter között mozog majd, és semmiképp nem akarjuk drágán adni azokat. Szeretnénk, ha minél több kisgyermekes család költözne Egerszólátra, hogy megállítsuk az elnéptelenedés folyamatát és fiatalítsuk a települést. A pályázatokkal és terveinkkel is ezt célozzuk. Tulajdonképpen kormányzati törekvéshez, a Családi Otthonteremtési Programjához is szeretnénk ezzel csatlakozni. Látjuk, hogy milyen lendületet kap, és rengeteg a lehetőség benne – húzta alá Verebélyi György.

Nem áll meg a fejlődés

A polgármester kiemelte azt is, hogy szintén a Magyar falu programból sikerült energetikailag korszerűsíteni nemrégiben a hivatalt, s most egy harminc millió forintos összegből a tető is megújul az épületen.

- Ezzel idén a település utolsó önkormányzati épülete is teljes egészében megújulhat. Hat év alatt már korszerűsítettük az óvodát, a művelődési házat, de rendbe tettük például a tájházat is. Létrehoztunk egy közösségi szolgáltató központot, lett kültéri fitnesz parkunk, nemrégiben készült az új buszmegállónk. A kisgyermekes anyukák nagy örömére a játszótér mellet egy filagóriás pihenőt is kialakítottunk – részletezte Verebélyi György. Mindez nagyban növelte a település vonzerejét, de a polgármester szerint nem szabad itt megállni és megelégedni. Szeretné, ha Egerszólát a jövőben is egy vonzó, dinamikusan fejlődő település lenne. Olyan hely, ahová nem csak örömmel látogat, de örömmel is költözik bárki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában