Számlagyűjtögetés

2021.02.18. 14:32

Heves megyében is népszerű a lakáskorszerűsítéskor járó állami támogatás

Megyénkben is nagy érdeklődés kíséri a lakáskorszerűsítéskor járó állami „ajándékpénzt”. A számlával igazolt felújítási költségek felét – legfeljebb hárommillió forintot – visszatéríti a családoknak az állam. Akadnak, akik már hozzájutottak e támogatáshoz.

Palágyi Edit

Forrás: Shutterstock

Februártól öt pénzintézetnél érhető el az otthonfelújítási segítséghez kapcsolódó kedvezményes, kamattámogatott hitel. Jó tudni azonban, hogy a megálmodott és megvalósított korszerűsítés után csak úgy folyik be az állami pénz, ha az igénylők betartják a szabályokat. Előírás, hogy az igényelt összegben az anyagköltség, illetve a vállalkozói munkadíj fele-fele arányban szerepeljen. Vagyis, aki szeretné a hárommilliós maximumot elérni, annak mindkét költségféle számlájából legalább másfél-másfél millió forintot össze kell gyűjtenie.

Mindez az idén vagy jövőre kezdett munkálatokra érvényes, és az utolsó számla kifizetése után lehet igényelni úgy, hogy a vállalkozóval kötött szerződést – ez szólhat például tervezésre, építésre, szerelésre – is mellékelni kell, így szól a rendelet.

– Két gyermekünk van, de mivel egyik fiú, másik lány, szeretnénk őket külön szobába költöztetni. Ezért a házunk átalakítására használnánk fel az állami program adta lehetőséget – magyarázta kisgyermekes egri olvasónk. – Először úgy gondoltuk, hogy csak építőanyagot, például gipszkartont szerzünk be számlára, a többit megoldjuk rokoni segítséggel kalákában. Miután átböngésztük a rendeletet, rájöttünk, a munkadíjról is kell számlát kérnünk. Így profi szakembert kell hívnunk, de nem bánom, mert a gipszkartonozás és a burkolás szakértelmet igényel – mondta.

A lakosság következő évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a már tavalyi negyedik negyedévben erőteljesebbé váltak, írja a Világgazdaság. A várakozások a 2008-as válság előtti csúcsot ostromolják, a bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására idén a lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek ilyen munkákat – derül ki a GKI és a Masterplast közös reprezentatív kutatásából. Mint ismert, a tavaly meghirdetett új programban családonként akár egy hatmillió forintnyi felújítás felét is állja az állam.

A kutatás szerint a legerőteljesebb a felújítási szándék a családi házban élőknél, s a legkisebb a panellakóknál. Az észak-magyarországi régióban is az országos átlagot meghaladó, 15 százalékos korszerűsítési tevékenység várható.

Az egyszülős családok is jól járnak

A gyermeküket egyedül nevelőknek is nagy segítség a családtámogatás – nyilatkozta Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke a napokban a közszolgálati televíziónak. Elhangzott: az első tizenhét család már megkapta az otthonfelújítási támogatást a Magyar Államkincstártól. A nagy érdeklődés miatt a központ szakemberei segédkeznek abban, hogy egyedi igényeikhez igazítva hogyan tudnak élni a lehetőségekkel.

Nagy Anna kiemelte: nagyjából 300 ezer egyszülős magyar család van, s mintegy félmillió gyermeket nevelnek. Számukra kiemelten fontos a lakásvásárlás és az otthonok felújítása. A családpolitikai intézkedések közül sokat jelent nekik a bölcsődei helyek bővítése, s az is, hogy a nagyszülők is otthon maradhatnak a kicsikkel.

A munkadíjról is számlát kell kérni az állami támogatáshoz

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában