konzultáció

2021.02.23. 14:01

Kérdőívben mondhatják el a hatvaniak, mire költsön a város 100 millió forintot

Közvetlenül is beleszólhatnak a településen élők az idei a költségvetésbe.A városvezetés szerint néhány évvel ezelőtt bevált a Hatvani Konzultáció, ezért 2021-ben ismét hasonlóval próbálkoznak.

Tari Ottó

A lakosság az út- és járdaépítések folytatásáról is elmondhatja véleményét

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Ez alkalommal a költségvetésben elkülönítettek 100 millió forintot, aminek a felhasználásáról az állampolgárok kifejthetik a véleményüket. Már elkészült a szavazólap, amin azokat a fejlesztéseket sorolták fel, amelyeket erre az évre terveztek, de az ismert gazdasági körülmények nyomán nem mindegyiket valósíthatják meg. A városban élők viszont eldönthetik, hogy melyek azok, amikre a leginkább szükség volna. A lehetőségek között szerepel egyebek közt az utak és a járdák fejlesztése, a játszóterek bővítése is.

– Ezáltal az embereknek közvetlen beleszólásuk lehet, hogy mire költsünk el ezt a jelentős összeget – közölte Horváth Richárd polgármester. – Miként korábban a Hatvani Konzultáció során, ez alkalommal is nyomatékosítjuk, hogy fontos számunkra a hatvaniak véleménye; ezt szem előtt tartva hozzuk meg a döntéseket, hiszen Hatvan a hatvaniaké.

A járvány következtében a Zagyva-parti város költségvetése sem az elképzelések szerint alakulhatott: csaknem egymilliárd forint hiányzik a büdzséből, ami az önkormányzat teljes évi bevételének az egynegyede. A polgármester leszögezte: a pénzügyi koncepció kialakításakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a stabilitás megmaradjon, s emellett senkit se kelljen elküldeni az önkormányzathoz köthető munkahelyekről. Ennek megvalósításához azonban áldozatokra is szükség volt, így például csökkenteni kellett a településen korábban megszokott színvonalú szolgáltatások arányát.

A lakosság az út- és járdaépítések folytatásáról is elmondhatja véleményét
Archív fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Horváth Richárd kijelentette: a nehéz körülmények ellenére is elengedhetetlen, hogy megbízható jövőképet alkossanak, ezért is különítették el a 100 millió forintot. A pénz felhasználásáról március 1-jétől március 21-ig lehet szavazni, az ehhez szükséges íveket minden postaládába eljuttatják. A válaszadók emellett a kozossegikoltsegvetes.hatvan.hu oldalon is kifejthetik álláspontjukat. Az eredmények összegzése után a képviselő-testület ezt figyelembe véve dönt a továbbiakról.

Az első Hatvani Konzultációt 2017 nyarán hirdették meg. Akkor a település lakóit arról kérdezték meg, mennyire elégedettek a városvezetés munkájával, illetve melyek az emberek számára a legfontosabb teendők. Az akkori vélemények szerint a lakosság családbarát, a civil közösségekre, a környezet védelmére érzékeny, izgalmas lakóhelyet szeretne, ahol csökken a belváros forgalma, s figyelnek az idősekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában