Megemlékezés

2021.02.26. 16:44

Koszorúzással emlékeztek a kápolnai csatára Egerben

Két egri helyszínen is koszorúzással emlékeztek a kápolnai csatára pénteken.

M. H.

20210226 - A Kápolnai csata emléknapja a Bródy Sándor Könyvtár szervezésében a Fájdalmas Anya (Hatvani) temetőben, Egerben (közreműködött: Budai 2-ik Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Gyalogüteg) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A Bródy Sándor Könyvtár szervezésében először a Hatvani temetőben koszorúztak, ahol a csata hőseinek emlékművénél és Cserey Ignác honvédezredes sírjánál tisztelegtek a résztvevők. Szécsényi Orsolya könyvtáros énekelt, majd felelevenítették a csata körülményeit.

 

Magyar oldalról az 1849 januárjában kinevezett új fővezér, Dembinszky Henrik véget akart vetni a honvédseregek három hónapja tartó visszavonulásának. Terve szerint összevont csapattal akart lecsapni a Pestről elcsalt osztrák hadvezér, Ferdinand Windischgrätz főerőire. Az osztrákok a vártnál előbb érték el a Tarna völgyét, így a csatára Kápolnánál 1849. február 26-án és 27-én került sor. A helység a császáriak birtokába került, a vereséget szenvedett magyar hadsereg a Tisza bal partjára vonult vissza.

A megemlékezésen közreműködött a Budai 2-ik Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Gyalogüteg is. A temetői koszorúzás után a könyvtár falán található emléktáblánál is tisztelegtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában