elhanyagolt ingatlanok

2021.02.26. 07:00

Lakatlan dél-hevesi épületek telhetnek meg újra élettel

Sok településen rontja az összképet az elhanyagolt, elhagyatott ingatlanok látványa. Egy kifejezetten erre a célra létrehozott pályázat segítségével az önkormányzatoknak lehetősége nyílt megvásárolni, s felújítani ezeket.

Berecz Renáta

2020.02.15. Erk Tarnazsadány térség

Fotó: Márkus Attila M-A

Nagy tervei vannak a tarnazsadányi önkormányzatnak az egykori Coop Abc épületével, ami már évek óta üresen áll. A polgármester szerint azonban kifejezetten jó elhelyezkedésű, nagy potenciállal rendelkező ingatlanról van szó. Koczka Ferenc ottjártunkkor elmondta, egyelőre a tereprendezést szeretnék megvalósítani. Új elemekkel kerítették körbe a helyet, hogy rendezettebb képet mutasson a terület. ű

A faluvezető elképzelése szerint egy üzem működtetésére is alkalmas lenne az ingatlan, hiszen jól megközelíthető, s nagyobb udvarral rendelkezik, ami a járművek közlekedése, parkolása miatt nem utolsó szempont. Mint mondta, egy nonprofit cég létrehozásával a közmunkaprogramban foglalkoztatottaknak lehetne itt munkalehetőség. Erről már a Belügyminisztériummal is egyeztettek, reméli, sikerrel járnak. Így egy minta közmunka program valósulhatna meg a faluban. A pályázaton ötmillió forintot nyertek el, ezt az ingatlan megvásárlására, tereprendezésre, felújításra fordítják. A belső kialakítást azonban nagyban befolyásolja majd a leendő üzem profilja.

Tarnaszentmiklóson szintén egy rég elhagyatott, rossz állapotban lévő ingatlan kap új, közcélú funkciót. Egy régi kockaházat vásároltak meg, vízzel, árammal ellátott az ingatlan, vegyes tüzelésű kazán adja a központi fűtést benne. – Már elkezdtük a munkákat, részleges felújítást tervezünk, új fürdőszobát, konyhát, burkolatot kap az épület. Modernizáljuk az áramhálózatot, a szennyvíz-elvezetést benne – ismertette Oláh Tamás.

Tarnazsadányban akár még munkahelyet is teremthet az egykori üzlet épületének új funkciója Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

A polgármester úgy vélte, egy olyan házat sikerült megmenteni, ami csak üresen, lakatlanul állt, s folyamatosan romlott az állaga. Terveik szerint a háromszobás, nappalival, fürdőszobával, konyhával ellátott épület alkalmas lesz majd kisebb helyi rendezvényekhez, ifjúsági klub, a Nótafa Tánccsoport programjaihoz, vagy éppen a sport- és polgárőr egyesület találkozóihoz.

Többféle funkciót is betöltött már az az épület, aminek a felújítását hamarosan elkezdik Átányban a nyertes pályázat segítségével. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, az ingatlan korábban a Hevesi Háziipari Szövetkezet átányi üzeme volt, később vendéglátóhelyként működött, majd asztalosüzem lett. – Az asztalosmester egészségi állapota miatt azonban már évek óta használaton kívüli volt, azóta pedig folyamatosan romlott az állaga – mondta el Jámbor Dénes. Úgy folytatta, épp a posta épülete mellett található a ház, így egy viszonylag forgalmas helyen található. Elképzeléseik szerint foglalkoztatókat tartanának itt a későbbiekben. Addig azonban szeretnék lecserélni a tetőt, amire a pályázati összeg még szintén lehetőséget nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában