járványhelyzet

2021.02.10. 07:00

Megyénk nagy cégeinél törekednek az online interjúztatásra

A koronavírus-helyzet óriási fennakadásokat és változásokat okozott a hétköznapokban és a gazdasági életben egyaránt. Sok helyen megváltoztatta a munkaerő-felvétel folyamatait, és ahol erre lehetőség volt, áttértek a személyes toborzásról, kiválasztásról a virtuális térben történő beszélgetésekre. Erről kérdeztük megyénk nagyvállalatait.

Molnár Helga

Fotó: Shutterstock

Fiser Orsolya, az Emerson egri gyárának személyügyi igazgatója elmondta, elsődleges prioritás a munkavállalók egészsége és biztonsága, valamint az, hogy közösségi szinten mindent megtegyenek a vírus terjedésének korlátozása érdekében.

– Egri telephelyünkön a bevezetett számos biztonsági intézkedés egyike, hogy a szellemi munkakörökre jellemző első körös interjúk videókonferencián folynak. A jelöltek természetesen meg akarnak ismerkedni azokkal az emberekkel, akikkel dolgozni fognak, és meg akarják ismerni a munkakörnyezetet, így a folyamat következő fordulójába lépőket meghívjuk egy személyes beszélgetésre is. Ha tehát egy szellemi munkakör betöltésére felhívunk tíz jelöltet, majd hatukat virtuálisan interjúztatjuk, akkor legfeljebb két jelöltet hívunk meg személyes beszélgetésre – részletezte a folyamatot.

Hozzátette, a fizikai munkakörök esetében a virtuális elbeszélgetések nem praktikusak, az interjú folyamatát a helyszínen kell lebonyolítani. Mint mondta, a pandémia kezdete óta több mint száz virtuális interjút készítettek.

A digitális eszközök használata a toborzás során a pandémiás helyzet előtt is jelen volt a Bosch csoporton belül, így könnyen és gyorsan tudtak alkalmazkodni az új körülményekhez. Ezt már Somogyi Andrástól, a magyarországi Bosch-csoport humán erőforrás igazgatójától tudjuk, aki azt is elmondta, az interjúkat, amennyiben lehetséges, online formában tartják, sőt a teljes belépési folyamatot digitálisan végzik.

– Azoknál a munkaköröknél, ahol ez nem vagy csak részben lehetséges, ott hibrid megoldásokat használunk. Toborzási filozófiánk alapvető eleme évek óta a jelöltközpontúság és a lean kiválasztási folyamat. Ez azt jelenti, hogy a felvételi eljárás rövid, hatékony és csak a legszükségesebb lépéseket tartalmazza. Ezt a szemléletet tovább erősítette az online interjúk széles körű elterjedése – felelt. Hozzátette, azokon a telephelyeken, ahol az interjúk személyesen zajlanak, ott a járványügyi intézkedések maximális betartása mellett találkoznak a kollégák a leendő munkavállalókkal.

A gyöngyöshalászi Apollo Tyresnél a fizikai munkaerő kiválasztása továbbra is személyesen történik. – Az érkezőknek nyilatkozniuk kell koronavírus-érintettség kapcsán, a belépést pedig kizárólag testhőmérséklet-mérést követően, maszkban engedélyezzük. Az interjúk a legnagyobb tárgyalótermünkben történnek, így van lehetőség a megfelelő távolság megtartására is. A szellemi tevékenységre való kiválasztás esetében előnyben részesítjük az online interjúztatást, amennyiben azonban ez nem lehetséges, akkor ugyanaz a gyakorlat, mint a fizikai dolgozóknál – közölte Stumpf Brigitta, a cég kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában