felelős állattartás

2021.02.08. 17:30

Nem lesz pénztárcabarát, ha szökik a kutyánk

Hamarosan nagyságrenddel magasabb bírsággal szembesülhetnek azok az állattartók, akik szökni hagyják kedvenceiket. Az általunk megkérdezett települések vezetői mind arról számoltak be, folyamatos problémát okoznak a kóborló ebek jelenléte.

Berecz Renáta

Fotó: Huszar Mark

A nemrégiben megjelent új szabályok alapján a korábbi tizenötezer forintos alapösszeg helyett már hetvenezer forintról indul a büntetés egyetlen kutya kiszökéséért. S ez csupán a helyszíni bírság. Az Agraroldal.hu tájékoztatása szerint ennek megfizetése sem mentesíti az állattartót más jogkövetkezmények alól. A büntetési összeg számításának módját egy 1998-as kormányrendelet tartalmazza. Ez alapján – az érvényes szorzók alkalmazásával – akár háromszázezer forintra is rúghat a büntetés, ha kóborolni hagyjuk ebünket.

Hozzávetőleg százezer forintot emészt fel egy-egy alkalom, mikor segítségül hívja a boconádi önkormányzat a kutyák befogásához a vállalkozót. A polgármester arról számolt be, folyamatos problémát jelentenek a falu utcáin csatangoló kutyák.

– Csoportosan járkálnak, s a legtöbbjének csipje sincs – fogalmazott Kis István. Hozzátette ugyanakkor, hogy mióta ő Boconádon él – s hosszú évtizedekről van szó –, kutyatámadásról még nem hallott, de megérti az emberek aggodalmát, hiszen a falkákban – öt-hat kutya is lehet egyszerre – vonuló ebek látványa nem igazán tölti el őket nyugalommal.

– A baj az, hogy már a kóbor kutyák befogása utáni harmadik napon olyan a helyzet, mintha semmit nem tettünk volna – vélekedett. Mint mondta, mindezek oka a felelőtlen állattartás, hiszen ha valaki nem tudja etetni a kutyáját, az állat érthető módon útnak indul élelmet keresni.

Tarnaszentmiklóson is megelégelték már a csatangoló kutyák látványát. Nemrégiben kihirdette az önkormányzat, ebösszeírást is tartanak a faluban hamarosan. Ahogyan a polgármester tájékoztatott, náluk időszakos jelenség ugyan, de vannak kóbor kutyák a településen. Leginkább a párzási időszakhoz köthető, s ilyenkor szoktak kérni segítséget a környéken tevékenykedő vállalkozótól, aki elszállítja az ebeket. Hangsúlyozta, ezeket a kutyákat nem altatják el, később akár örökbe is lehet fogadni őket.

Hangsúlyozta, március­ végéig van ideje a tarna­szentmiklósi állattartóknak, hogy regisztráltassák kutyáikat az önkormányzatnál. Mint mondta, bár 2013 óta kötelező a csipeltetés, feltételezhetően sok kutya nem rendelkezik azonosítóval, ez pedig megnehezíti, hogy kiderüljön, kinek az állatát fogták be. – Az említett összeírás viszont csak úgy lehetséges, ha az állat rendelkezik csippel. Amennyiben az állattartó elmulasztja kötelezettségét az ebösszeírás alkalmával, az közigazgatási bírsággal sújtható – ismertette. Ez a büntetés legkevesebb harmincezer forintjába kerülhet a gazdának. Hozzátette, eddig sem volt probléma a falu lakóinak együttműködésével, reméli, most sem lesz, s folyamatosan érkeznek majd be a kutyák azonosítását segítő formanyomtatványok a hivatalba.

Örülnének egy országos ivartalanítási programnak

Tavaly év végén azt közölte Ovádi Péter, hogy országos szintre kell emelni a négylábúak ivartalanítását, és nagyobb mértékű állami anyagi segítséget kell nyújtani hozzá. A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos akkor kiemelte azt is, jelenleg ez az állatvédelem egyik legfontosabb feladata.

Hevesen is üdvözölnék, ha országos szintű ivartalanítási program kezdődne meg. Az önkormányzat sajtóreferense arról szólt, városukban is vannak kóbor ebek, s mivel azok nincsenek ivartalanítva, folyamatos az utánpótlása az utcán kóborló kutyáknak. Balogh Margó elmondta, amint jelzés érkezik a városlakóktól az említett jelenségről, intézkednek azok befogásáról és elszállításáról. Hozzátette, nem altatják el ezeket a négylábúakat, hiszen a közelben működő Befogad-lak Hevesi Állatmenhelyre szállítják, ahol örökbefogadásra is van lehetőség. Mint mondta, itt tiszta, rendezett körülmények között várhatják új gazdáikat az állatok. Kiemelte, városuk is részt vett tavaly karácsony előtt azon az adománygyűjtésen, melynek keretében nagy mennyiségű, több mint egy tonna állateledelt tudtak átadni ajándékként az állatmenhelynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában