köszöntés

2021.02.26. 14:31

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték Dr. Lisztóczky Lászlót

Dr. Lisztóczky Lászlót 80. születésnapja alkalmából köszöntötte a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár és vezetője Tőzsér Istvánné Géczi Andrea pénteken.

Sz. M. L.

2021.02.26 - Minczér Gábor, Eger Megyei Jogú Város Általános alpolgármestere és Dr. Lisztóczky László, irodalomtörténészt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az eseményen köszöntőt mondott Minczér Gábor, Eger alpolgármestere is, méltatva dr. Lisztóczky László munkásságát.

- Tanár úr mint egri pedagógus és kiváló irodalomtörténész egész munkásságával a város fényét emelte. A kárpát-medencei irodalomkutatás nagy alakja, 2019-ben állami kitüntetésben is részesült, de pályája során számos elismerést magáénak tudhatott már. Ön Eger megbecsült polgára, a város önkormányzata nevében kívánok boldog születésnapot – intézte szavait az ünnepelthez Minczér Gábor.

- Számomra az egyik legkedvesebb pedagógust ünnepeljük ma, én is a tanítványa lehetettem. Ezekre az időkre emlékezve mondom, hogy több évtizedes irodalmi, esztétikai és tanári munkássága több mint példa, iránytű és sorvezető minden diákjának és tisztelőjének. A tanári pálya több annál mint, hogy a tankönyvek anyagát adjuk át a tanulóknak. A tanítók minden mozdulata, erkölcsi tartása és világlátása útmutatás. Persze csak akkor ha a tekintély nem a szigorra, hanem a megértésre épít – húzta alá a könyvtár igazgatója, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea.

A köszöntésen közreműködött Szécsényi Orsolya is, aki énekével emelte az esemény fényét. Az ünnepelt részére átadták egy most megjelent emlékkönyvet is melyben tisztelői, barátai és tanítványai köszöntik, a kötetet Fülöp Lajos irodalomtörténész mutatta be. Az eseményen Óvári Tamás és Okos Tibor szavalt, a pedagógust köszöntötte többek között Kelemenné Csuhaj Zsuzsanna és Német Zoltán a Dsida Jenő Baráti Kör nevében, és Demkó Balázs, a kör lelkésze.

Több mint ötven könyv

Lisztóczky László negyven éven át végzett pedagógusi munkát: 1965 és 1969 között a kalocsai Szent István Gimnáziumban kezdte pályafutását, majd Egerben, a Dobó István Gimnáziumban, később a tanárképző főiskola irodalomtudományi tanszékén teljesedett ki ifjúságnevelő tevékenysége, 2005-ben ment nyugdíjba. Mindeközben irodalomtörténészi kutatásokat folytatott és folytat mind a mai napig. Több mint fél évszázados kutatói, szerkesztői, irodalomszervezői életpályája során több mint ötven könyv kötődik a nevéhez íróként és szerkesztőként egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában