covid

2021.02.04. 14:02

Pollenallergia és koronavírus: mutatjuk, hogyan különböztethetők meg

Az enyhe időjárás miatt már megjelentek a levegőben az első allergén növények pollenjei, adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Közlésük szerint a mogyoró, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris, az éger szálló virágpora is többfelé kimutatható már, de még alacsony koncentrációban.

Sz. Sz. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hazánkban minden ötödik ember diagnosztizáltan allergiás, de ennek többszöröse lehet, akinél jelentkeznek bizonyos időszakokban a tünetek. A járványhelyzetben, főleg, ha valakinél először jönnek panaszok, ezek komoly pánikra adhatnak okot. A központ ezért felhívta a figyelmet az alapvető különbségekre az allergia és a Covid–19 tünetei között.

A koronavírus-fertőzöttség legjellemzőbb velejárói, a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság pollenallergia esetén csak ritkán tapasztalhatók. A virágpor-érzékenység ismertetőjelei a gyakori tüsszentés, az orrfolyás, az asztmás nehézlégzés ritkán járnak együtt a vírusfertőzöttséggel, vagy nem is jellemzők rá. A Covid–19 fertőzés jellegzetes tünete a szaglás, az ízlelés hirtelen elvesztése, ezek az allergia esetén csak hosszú idő után alakulhatnak ki, akkor is csak kismértékben.

Előfordulhat, hogy valaki az allergiájával egy időben kapja el a koronavírust, de erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha a megszokott tüneteken túl a fertőzöttség gyakori panaszainak valamelyikét, esetleg egyszerre többet is tapasztalunk magunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában