születésnap

2021.02.18. 19:57

Tudtad, hogy az idén 196 éve született Jókai Mór életében Egerben is megfordult?

A kőszívű ember fiai és Az aranyember írójának nevét valószínűleg minden magyar ember ismeri, de azt tudtad, hogy egri vonatkozása is van irodalmunk egyik legnagyobb alakjának?

Heol

Magyar írók portréiJókai Mór regényíró, a magyar romantikus próza legkiemelkedőbb képviselője, az MTA tagja, 1825. február 18-án született Komáromban. Meghalt 1904. május 5-én Budapesten.MTI Fotó

Forrás: cultura.hu

Fotó: -

Jókai Mór 1887. február 18-án született, Komáromban, de életében sokat utazott, többek között eljutott Egerbe is. A beszeloutcanevek.ektf.hu az Eger című hetilap 1887-es, júniusi számában közölt információkra hivatkozva írja: „1887-ben Jókai Mór volt a Szabadelvű Párt egri képviselőjelöltje Szederkényi Nándorral szemben. 1887. június 12-én az író különvonattal érkezett az egri állomásra. Impozáns fogadtatásban részesült, ami elsősorban a közismert írónak szólt. A választáson 28 szavazattal maradt alul. Igazából nem a politikus Jókai vagy a híres író veszítette el a választást, hanem a kormánypárt képviselője.”

A honlapon továbbá az is olvasható, hogy az említett író az akkor egri érsek, Samassa József barátja is volt. Az egriek szeretetét és nagyrabecsülését mutatja, hogy 50 éves írói jubileuma alkalmából a képviselőtestület a város díszpolgárává választotta Jókai Mórt.

Az egy magyar nábob alkotójának nevét őrzi ma Eger egyik utcája, melyben – ahogy azt a weboldalon olvashatjuk – szinte minden háznak történelmi múltja van. Ahogy azt olvashatjuk, többek között ebben az utcában élt 1731-ben Pichler Gál neves egri kőművesmester, Vild Antal orgonista és 1848-tól Flütsch Dávid cukrász is. A 19. század első felében itt lakott Stanczl József órásmester, de a mai 10. számú háznak is jeles személy volt a lakója. 1929 és 1933 között itt élt Voit Pál művészettörténész, a Heves megye műemlékei című alapvető szakmunka szerkesztője és egyik társszerzője, a város művészettörténeti emlékeinek kutatója. Eger másik fontos történészének, Breznay Imrének is a Jókai utcában volt a lakóháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában