zöldhulladék

2021.03.18. 11:30

A veszélyhelyzet enyhített a szigoron, szavazás is dönthet a kerti égetésről

A tavaszi időszak mindig kihívás elé állítja a kerttulajdonosokat, akik egyebek közt az avar és a nyesedék égetése körüli dilemmákkal is szembesülnek. A veszélyhelyzet ugyanakkor enyhítette a szigort.

Tari Ottó

Ha nincs a járvány, idén január elsejétől tilos lenne a portákon tűzre vetni a kerti hulladékot. A veszélyhelyzetben azonban könnyítést kaptak a kerttulajdonosok, már amennyiben lakóhelyük vezetése úgy határoz, hogy engedélyezi számukra a zöldhulladék meggyújtását.

Hatvanban a képviselő-testület rendeletet alkotott a nyílttéri égetéséről, ám arra ösztönzik a lakosságot, hogy elsősorban komposztálással, mulcsozással kezeljék a kerti nyesedéket. Heti kétszer, hétfőn és pénteken 9 és 18 óra között engedélyezett az udvari tűzrakás. Hasonlóképpen a térség másik váro­sában, Lőrinciben, ahol erre csütörtökönként délelőtt 11 és este hat óra között nyílik lehetőség.

A tapasztalatok szerint a kijelölt időpontok nemcsak azoknak nem felelnek meg, akik egészség- és környezetvédelmi okokból mindenféle tűzgyújtást betiltanának, hanem azoknak sem, akik napközben dolgoznak, s nem tartózkodnak otthon.

Ezt azonban az illetékesek aligha tarthatják szem előtt, mivel a hétvégi vagy a hosszabb időtartamú füstölés a lakosság túlnyomó részét zavarná. Heréden is így gondolják ezt, ezért a rendelet megalkotását megelőzően szavazásra bocsátották a kérdést. A helyiek holnap, pénteken délig dönthetik el, hogy melyik megoldásokat látnák kívánatosnak. Vajon azt, hogy havonta legalább két alkalommal lehessen gallyakat és egyéb nyesedéket égetni, bejelentési köztelezettséggel az önkormányzatnak? Jónak tartják-e, hogy a kertészkedőket szúrópróbaszerűen ellenőrizve kiszűrjék az illegális szemétégetőket? Netán teljesen tiltsák be az égetést, s inkább komposztáljanak és éljenek a szállítási lehetőségekkel? Esetleg a település 650 lakóingatlana és a közterületek zöldhulladék-kezelését oldja meg az önkormányzat? A válaszokat a község Facebook-oldalán várják.

Számos településen az adott intézkedéstől függetlenül felhívják a figyelmet a kertben keletkezett hulladék elszállításának az időpontjára, így serkentve az embe­reket a szolgáltatás igénybevételére.

Így tettek például Petőfibányán is, amelynek honlapján az égetés engedélyezésére vonatkozó felhívást ugyan nem találtunk, ugyanakkor nyomatékosítják, hogy már készülhetnek a következő elszállításra, amely március 20-án, szombaton lesz.

Kezdőképünk Shutterstcok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában