áttörés

2021.03.16. 20:00

A viszneki fizikus több évtizedes problémára talált szenzációs bizonyítékot

A részecskekutatásban egy 1973 óta megoldatlan kérdésben sikerült új fejezetet nyitó áttörést elérnie a viszneki Csörgő Tamás akadémikusnak és nemzetközi tudóscsoportjának.

Szabó István

Az Odderon egy erős kölcsönhatást közvetítő részecskékből felépített színes karikaként képzelhető el Illusztráció: Magyar Nemzet

Közel ötven éve tartó óriási nemzetközi verseny zárásaként négy magyar és egy svéd kutatónak sikerült először döntő bizonyítékot találnia egy rendkívül tünékeny részecske, az Odderon létezésére, jelentette be online sajtótájékoztatón Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, aki a kutatás vezetője volt. Csoportjuk a kísérletek által már korábban közölt mérési adatokat elemezte újra, egy új, innovatív, a magyar kutatók által kitalált módszerrel.

A modern fizika szerint minden kölcsönhatásért egy-egy részecske cseréje felelős. Azokat az ütközéseket, amelyekben nem változik meg a részecskék belső szerkezete, rugalmas ütközéseknek nevezzük. Csörgő Tamás arról beszélt, hogy a rugalmas ütközésekben megmarad az energia és a résztvevők sem változnak meg, de lendületet, impulzust cserélnek. Épp úgy, mint amikor Péter elad egy autót Pálnak. A pénz és az autó is gazdát cserél. Ám, ha Péter autóját Anti Pál veszi meg, hitelre, akkor Anti Pálnak nemcsak az autó árát kell visszafizetnie, hanem a kölcsön kamatát is meg kell adnia a hitelezőjének. Péter mindkét esetben ugyanannyi pénzt kap, Pál vagy Anti Pál ugyanazt a kocsit kapja meg, mégis van aszimmetria a két csere között, ez a hitel kamata. E hasonlatban Péter és Pál protonokat, Anti Pál antiprotont jelképez, a pénz az energiának, az autó a lendületnek, a kamat az Odde­ron­nak felel meg. Nélküle az azonos energiájú rugalmas proton-proton és proton-antiproton ütközések folyamata a nagy hadronütköztető (LHC) óriási, az extra dimenziójú TeV-es, egybillió elektronvoltos energia skáláján azonos lenne.

Az Odderon egy erős kölcsönhatást közvetítő részecskékből felépített színes karikaként képzelhető el
Illusztráció: Magyar Nemzet

A létezése tehát sérti világunk egyik részecskefizikai szimmetriáját. Az akadémikus szerint az Odderont úgy lehet elképzelni, mint egy páratlan számú gluonból, azaz erős kölcsönhatást közvetítő részecskéből felépített színes karikát. Jellemző nagysága a femtométer, ami a méter milliomod része milliomod részének az ezred része. Tünékenysége miatt tartott 48 évig a felfedezése.

– Az eredmény azért is különösen jelentős, mert ismereteim szerint ez az első meglepetésszerű, váratlan felfedezés az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) LHC méréseiben, és új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában – mutatott rá Csörgő Tamás.

A sikerrel járt csoport tagjai Ster András, Szanyi István, Novák Tamás és a svéd Roman Pasechnik fizikusok voltak, akik remélik, hogy a felfedezésük hozzájárul a világ mélyebb megértéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában