oktatás

2021.03.22. 11:56

Egyházi lehet ősztől a maklári általános iskola

A Segítő Szűz Mária Don Bosco Nővérek fenntartásába kerülhet az intézmény.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

– Idén szeptembertől a Don Bosco Nővérek szeretnék átvenni a maklári iskolát – tudatta Hanuszik Csaba polgármester.

Akkor kerülhet át az egri tankerülettől a Segítő Szűz Mária Don Bosco Nővérek fenntartásába az intézmény, ha a szülők és a tantestület több mint fele is támogatja ezt.

– Alaposan tájékozódtam, és a véleményem az, hogy mindenképpen jót tenne az tanintézetnek, a tanárainak, a diákoknak, ha a Don Bosco Nővérekhez kerülnének. Ők világszerte több ezer tanintézményt és óvodát üzemeltetnek, országunkban is néhányat – mondta a községvezető.

Megtudtuk, a nővérek maguk is foglalkoztak a gyerekekkel. Figyelemközpontú nevelési módszerük sarkalatos pontja az empátia, a szeretetre és elfogadásra nevelés.

– Azt hiszem, ez az, amire ma a szülőknek már nem jut a munka mellett elég idejük, erejük. Sokszor nem kapnak a gyerekek elég figyelmet a rohanó hétköznapokban. Azt fontos leszögezni, az egyházi nevelés ellenére semmi sem kötelező a diákoknak. Intézményeikben tiszteletben tartják a tanuló vallását, világképét, meggyőződéseit. Nincsenek kötelező imádságok, programok sem. Egyik törekvésük, hogy a 9. és 10. osztályosakat is visszahívják az iskolába, így erősítik a közösséget és a kapcsolattartást. Arra nevelik a kamaszokat, hogy legyenek figyelemmel a kisebbek iránt – részletezte Hanuszik Csaba.

Tudomása szerint a nővérek között többen pedagógiai végzettségűek is. Kitért a polgármester arra is, hogy mivel az egyházi fenntartás az államihoz képest más működési forma, így kevesebb fennakadást okoz a beszerzés, kisebb beruházás, javítás. A tanmenetben, az oktatásban az egyetlen különbség, hogy több figyelem jut a diákokra.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában