van megoldás?

2021.03.03. 07:00

Évek óta üresen áll az egykori impozáns egri kollégium

Az egykori Kun Béla Kollégiumról, s később a Közlekedési Felügyeletnek helyet adó nagy értékű ingatlan sorsáról már korábban is írtunk. Az láthatóan nem oldódott meg, az épület máig üresen áll.

Szabadi Martina Laura

Kívülről csak az egyre burjánzó növényzet látszik Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Évek óta kérdés a Széchenyi utca 47. alatti épület sorsa. Aki elsétált már a kovácsoltvas kapuk előtt, azt bizonyára elfogta legalább egyszer a kíváncsiság, mi is lehet mögötte, s miért áll üresen egy ilyen impozáns épület.

Az önkormányzat még 2017-ben azt mondta, hogy az épület az állam tulajdona, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében áll. A teljes rendbetétele – akár állami, akár önkormányzati funkciót kap az ingatlan a jövőben – csak pályázati források bevonásával lehetséges. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2017-ben azt nyilatkozta, hogy a frekventált helyen található ingatlan hasznosítására többféle lehetőség kínálkozik. Ezek elemzése folyamatban van, hamarosan döntés születik az épület hasznosításáról. Az épület azonban láthatóan továbbra is üres.

Kívülről csak az egyre burjánzó növényzet látszik
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat egyébként a városban ritka módon hatalmas telekkel rendelkező épületegyüttest korábban már próbálta megszerezni, egy 2013. február 27-i ülésén tíz belterületi és kilenc külterületi ingatlan átadását kérelmezte határozatában a közgyűlés. Ebben a nyolc éve elfogadott előterjesztésben szerepelt: az egri belterületi, 4712. helyrajzi számú, kivett lakóház, udvar megnevezésű, 6177 négyzetméteres, Eger, Széchenyi utca 47. szám alatt található, volt Közlekedési Felügyelet épülete. A városi helyhatóság az ingatlant a polgármesteri hivatal részleges elhelyezésére, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátására igényelte.

Mirkóczki Ádám polgármester választási ígéreteinek egyik sarkalatos pontja volt, hogy az elhagyott egri laktanyának új funkciót találjon. Felbuzdulva azon, hogy láthatóan a polgármester érzékeny a témára, érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy a Széchenyi utca 47. szám alatt található ingatlan jelenleg kinek a tulajdona és kinek a kezelésében áll. Kérdeztük őket arról is, hogy jelenleg hasznosítják-e valamire, s ha nem, akkor tervezik-e a hasznosítását. Továbbá, hogy milyen lehetőségek merülhetnek fel ezzel kapcsolatban. Megírtuk, hogy néhány éve még biztosan a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében állt és az állam tulajdona volt az impozáns épület. Kérdeztük azt is, hogy ha még az állam tulajdona, akkor tervezik-e esetleg, hogy hasznosítják és igényt tartanak az impozáns épületre, ahogy azt egy előző városvezetés is tette.

Van vagyonkezelője a Széchenyi utcai ingatlannak. Vagy mégsem?

– A Széchenyi utca 47. szám alatt található ingatlan állami tulajdonban, és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vagyonkezelésében áll. A többi kérdéssel kapcsolatban ezért nincs információnk – írta nem egészen fél órán belül a polgármesteri referens.

Tervekről tehát nem tudott beszámolni az önkormányzat, de gyors válaszukban foglaltakkal szemben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az alábbiakat írta nekünk:

– Érdeklődésére tájékoztatom, hogy az Eger, Széchenyi utca 47. szám alatt található ingatlan nem áll a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében – közötlte az igazgatóság Heves megyei kirendeltsége. Tehát mindezek tekintetében úgy tűnik, ismert tervek nincsenek az elhagyatott, bizonyára több száz millió forint értékű épülettel, de azt sem tudjuk, hogy jelenleg kihez tartozik pontosan.

Az egykori kollégium további sorsáról megkérdeztük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is, akik elmondták, hogy a jövőbeli hasznosításról még nem született döntés. Beszámoltak arról is, hogy az SZGYF vagyonkezelői joga januárral megszűnt az ingatlan egy részén, ott jelenleg átmeneti használati jog illeti meg őket. A másik, állami tulajdonú ingatlanrész viszont most is az SZGYF vagyonkezelésében áll a válasz szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában