leállás

2021.03.12. 09:39

Folytatódik a sztrájk a B. Braun gyöngyösi gyárában

Bár a vállalat vezetése továbbra is a külterületi gyülekezést tartja a járvány szempontjából a legbiztonságosabbnak, ezt a szakszervezet minden szempontból támadja és akadályozza.

Heol

2021 02 23 BBraun üzemegysége - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

A vállalatvezetés végül hozzájárult, hogy a szakszervezet sátrakat állítson fel, de erre csak ma este 7 órakor érkezett meg a válasz, amelyben a szakszervezeti képviselők közölték, hogy ezt mégsem tudják megoldani. Végső opcióként a B épület még használaton kívül lévő csarnokában soron kívüli munkával szabadítottak fel megfelelő nagyságú helyet, és biztosítanak 20 fokot az esti és hajnali időpontokban tervezett sztrájk idejére – tájékoztatta portálunkat a B. Braun.

A vállalat vezetése a munkatársaktól azt kérte, hogy erre az időszakra a vállalat által biztosított szájmaszkokból két darabot vegyenek fel és a szakszervezeti képviselőktől pedig – tekintve, hogy ők felügyelik az eseményt – elvárják, hogy a sztrájk teljes időtartama alatt a megfelelő távolságtartás fenntartását biztosítsák, hiszen a járványügyi szabályok betartása a Szakszervezet, mint a sztrájk szervezőjének feladata és felelőssége.

A B. Braun vállalatcsoport vezetése továbbra is értetlenül áll a szakszervezet sztrájk-időpont választása előtt, hiszen a szakszervezet vezetők dönthettek volna úgy is, hogy mindhárom műszak számára nappali időpontot jelölnek ki. A kormány a világjárvány miatt jogszabályban tiltja a gyülekezést, és ez beszűkíti a vállalatvezetés lehetőségeit, ennek ellenére folyamatosan kereste a megoldást arra, hogy a szakszervezet által esti és hajnali időpontra meghirdetett munkabeszüntetések idejére hol tud a munkavállalóknak biztonságos helyet kijelölni.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke csütörtök dél körül jelezte a munkáltatónak, hogy lehetőség van üthető sátor felállítására a gyár udvarán.

- Mi ezt a szándékunkat már korábban jeleztük, de akkor a munkáltató ettől elzárkózott. Ezért a kölcsönző cégnél lemondtuk a rendelésünket és mire a munkáltató jelezte, addigra mások már kikölcsönözték a sátrakat. Este fél 8-kor tudtuk meg, hogy az egyik új épületben lévő, jelenleg raktárnak használt helyigéset a rendelkezésünkre bocsájtják – mondta az alelnök. – Hangsúlyozom ez nem kegy, ez a munkáltató törvényes kötelezettsége. A munka- és a sztrájktörvény is előírja, hogy a sztrájk alatt a munkavállalóknak rendelkezésre állási kötelezettsége van, tehát munkaviszonyon belül vannak, így a munkáltató köteles az egészséges és biztonságos körülmények megteremtésére. Azért, hogy a munkáltató teljesítette törvény szabta kötelezettségét, köszönet illeti.A rendelkezésünkre bocsájtott helység tágas és fűtött volt, nem fáztak benne a dolgozók. A cég kommunikációjából arra következtetünk, hogy hamarosan le tudunk újra egyeztetni – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában