sztrájk

2021.03.19. 17:42

Folytatódnak a bértárgyalások a B. Braun gyöngyösi gyárában

A B. Braun vállalatcsoport vezetése pénteken újabb alapbéremelési javaslatot adott a gyöngyösi gyár munkavállalói számára.

Heol

2021 02 23 BBraun üzemegysége - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

Az új konstrukció szerint a vállalat az órabéres munkatársak 69%-a számára megadná a Vasas Szakszervezet és a munkavállalók által követelt 8%-os alapbéremelést, akik így túlóra nélkül minimum bruttó 384 ezer 707 forintos jövedelmet kaphatnak egy ledolgozott hónap után. Az órabéres munkatársak további 26%-ának 6%-os, míg a fennmaradó 5%-nak pedig 4%-os emelést kínált a munkáltató – az egyre magasabb bérkategóriák felé mérsékelve az emelés mértékét -írja a B. Braun vállalatcsoport közleményében.

Közlésük szerint a vállalat jelenlegi gazdasági lehetőségeit túllépő béremelés finanszírozását a vezetés részben a rendelkezésre álló erőforrások – többek között a szakszervezet és a dolgozók által sokat kritizált teljesítménybónusz-rendszer keretének – átcsoportosításával tervezi megoldani. A cég helyzetét tovább nehezíti, hogy a vállalat vezetése a világjárvány következtében elmaradó orvosi beavatkozások miatt továbbra is a megrendelések jelentős csökkenésével számol, amit a januári és februári értékesítési eredmények már igazoltak is.

A B. Braun által kidolgozott új béremelési rendszerrel kapcsolatban a vállalat március 22-én hétfőre várja a szakszervezet képviselőit, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek.

A B. Braun a március 10-12. között a Vasas Szakszervezet által szervezett háromnapos sztrájkot követően tett újabb javaslatot, miután a szakszervezet elutasította a vállalat által korábban felkínált opciók mindegyikét. A nehéz gazdasági helyzetben csökkenő megrendelésekkel számoló vezetés az új alapbéremelési ajánlatot a szakszervezet 8%-os követelését figyelembe véve tette.

Az új javaslat kidolgozása során a munkáltató a 8%-os béremelés minél szélesebb körű megajánlására törekedett, és ahol ez nem volt lehetséges ott is igyekezett egy megnövelt mértékű emelést végrehajtani. Ennek eredményeként az órabéres munkavállalók 69%-a számára 8%-os, a magasabb órabéres munkatársak további 26%-a számára 6%-os, és a maradék 5% számára pedig (akiknek alapbére bruttó 458 000 forint feletti) 4%-os béremelést kínált. A korábbi bérajánlathoz képest megnövelt alapbéremelésre részben a megszüntetésre kerülő teljesítménybónusz költségkerete adhat forrást, amely – tekintve, hogy a munkatársak 94%-a nem elégedett a bónuszrendszerrel – a cég bérajánlata szerinti alapbérekbe kerülne beépítésre.

A B. Braun vezetése továbbra is bízik a szakszervezet együttműködő, partneri hozzáállásában, hiszen a jelenlegi bizonytalan helyzet csak tovább rontja a vállalat pénzügyi helyzetét. A koronavírus-válság következtében a cég lehetőségei lényegesen megváltoztak: az elmúlt évek dinamikus növekedésével szemben a tavalyi évben már folyamatosan csökkent a megrendelésállomány, januárban és februárban a Gyöngyösön előállított termékek értékesített mennyisége pedig – darabszám tekintetében – százalékosan két számjegyű csökkenést mutatott.

A térség munkaerőpiacát több mint 30 éve meghatározó B. Braun orvosieszköz-gyár több mint 1600 munkavállaló számára biztosít versenyképes munkabéreket, kiemelkedő juttatásokat és stabil munkahelyet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gyöngyösi gyárban a munkavállalók csaknem fele már több mint 5 éves munkaviszonnyal rendelkezik, ebből több százan 10 évnél is hosszabb ideje dolgoznak a cégnél, de a 20 vagy annál is több év munkaviszonnyal rendelkezők száma is meghaladja a 100 főt. Mindeközben a munkavállalók tömegével ajánlják ismerőseiknek is, hogy jöjjenek a céghez dolgozni: 2020-ban összesen 839, míg 2021-ben ez idáig több mint 200 munkatárs-ajánlás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában