óvatosság

2021.03.26. 10:47

Friss infók: így szabadulj meg a futótűzként terjedő csomagküldő vírustól

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót ad ki a látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, kéretlen SMS üzenetek útján terjesztett FluBot kártevővel kapcsolatban.

Heol

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Az NBSZ NKI további vizsgálatai alapján megállapította – a március 24-én közzétett riasztáshoz kapcsolódóan –, hogy a fertőzésben érintett készülékek esetén a FluBot kártevő folyamatosan figyeli a készülékeken futtatott alkalmazásokat. Amennyiben a program pénzügyi vagy kriptovalutákhoz kapcsolódó alkalmazás indítását észleli, abban az esetben az eredeti alkalmazást „elfedi”, és az eredeti alkalmazás mellett, egy az eredetihez hasonló adathalász felületet nyit meg, amely képes a felhasználói adatok kinyerésére és továbbítására – írja közleményében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Az eddigi ismeretek szerint a kártevő az alábbi alkalmazások felhasználóit célozza:

MKB Mobilalkalmazás

K&H mobilbank

Budapest Bank Mobill App

OTP SmartBank

UniCredit Mobile Application

George Magyarország

Kripto tőzsdék, online Kriptotárcák:

Blockchain Wallet

Coinbase – Buy& Sell Bitcoin Crypto Wallet

Binance – Buy& Sell Bitcoin Securely

Blockchain Wallet

A malware vizsgálata alapján azonban a fenti lista változhat, ugyanis a célzott alkalmazások listája nincs előre rögzítve a kártevőben. Az NBSZ NKI a FluBot fertőzésekkel kapcsolatban az alábbi sorrendben feltüntetett összes lépés megtételét javasolja:

„FluBot Malware Uninstall” nevű alkalmazás letöltése a Google Play Áruházból, majd telepítése. A fertőzött készülék Wi-Fi és mobil adatkapcsolatának leállítása. A képernyőn megjelenő utasítások követése. Az utasításokat követve, a rosszindulatú alkalmazás eltávolítása. A képernyőn megjelenő lépések végrehajtásával az alapértelmezett indítóválasztás visszavonása.

„FluBot Malware Uninstall” nevű alkalmazás eltávolítása.

Amennyiben a „FluBot Malware Uninstall” nevű alkalmazás segítségével a fertőzés nem szüntethető meg, abban az esetben javasolt: a készüléken tárolt adatokról (pl. fényképek, kontaktok, stb.) biztonsági mentés készítése, majd a készülék gyári beállításokra történő visszaállítása.

Az NBSZ NKI munkatársai a „FluBot Malware Uninstall” nevű alkalmazás működését a következő verziókon tesztelték:

Android 8.1;

Android 9.0;

Android 10.1;

Android 11.0.

A tájékoztató itt tölthető le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában