támogatás

2021.03.01. 13:58

Ha bővül a program, visszatérhet az élet több Heves megyei településre

Négy megyebeli településen – Ecséden, Tarnaszentmiklóson, Ivádon, Mátraballán – tett látogatást pénteken Gyopáros Alpár. A Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos az ivádi lakosokkal történt találkozását követően a Heolnak elmondta: körútjának célja a személyes jelenlét, egyfajta falujárás volt.

Sike Sándor

Ivádon Gyopáros Alpár (balra), Horváth László (középen) és Valyon László ivádi polgármester társaságában

Fotó: Zelei Dániel

Gyopáros Alpár szerint fontos a falvakban élőkkel való találkozás, hogy az ott lakók valós igényei, ötletei, javaslatai alapján szülessenek a kiírandó programok.

A kormánybiztostól megtudtuk, hogy míg 2019-ben tizenhat, addig tavaly már huszonkét pályázati felhívást hirdetett meg a Miniszterelnökség a Magyar Falu Programban, ami két éve 150 milliárd forintos költségvetéssel indult. Az előző esztendőben 210, idén pedig már 250 milliárd forintból valósulnak meg az életkörülmények javítását szolgáló intézkedések.

A 348 lakosú Ivád az elmúlt két évben öt pályázaton közel 84 millió forintot nyert el: 15 millióból készülhetett el a közösségi ház tetőfelújítása, csaknem 29 millióból az orvosi rendelő rekonstrukciója. Tavaly a község három kategóriában pályázott sikerrel: az óvoda udvara újulhat meg és kültéri játékokat szerezhetnek be ötmillió forintból, 30 millióból megvalósulhat a polgármesteri hivatal épületének komplex megújítása, ötmilliót temetői infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak.

A kormánybiztos közlése szerint az egész megyében 2019-ben és 2020-ban hétmilliárd forint támogatásban részesültek a kistelepülések. Az ötezer lakos alatti 115 település közül, az idei január 1-jei bővítés után, már 109-ben igényelhető a falusi CSOK. Idén Atkár, Erdőkövesd, Halmajugra, Kerecsend és Nagytálya vált ennek részesévé. A falusi útalapnak köszönhetően közel 92 kilométeren nyílik mód az utak állapotának javítására a megyében, s ezek egy része – négymilliárdos ráfordítással – már el is készült.

– De nem csak önkormányzati fejlesztéseket támogattunk, Hevesben 76 civil szervezet 250 millió forint értékben jutott hozzá pénzügyi segítséghez tavaly és ugyanennyire számíthatnak az idén is – mondta Gyopáros Alpár.

Ivádon Gyopáros Alpár (balra), Horváth László (középen) és Valyon László ivádi polgármester társaságában
Fotó: Zelei Dániel

A kormánybiztost Ivádra és Mátraballára elkísérő Horváth László országgyűlési képviselő a Hírlapnak elmondta, a választási körzetéhez tartozó 56 település közül Gyöngyös kivételével mind alatta van az ötezres lélekszámnak. Kilencven százalékuk eddig hozzájutott már valamilyen lehetőséghez a Magyar Falu Programból.

– Örvendetes, hogy a programnak köszönhetően például Mátraballán egyre kevesebb az elhagyott ház. Míg két éve negyven ilyen ingatlan is lehetett, ma már egy sincs. Mátraballa két hete kapta meg az új falubuszát, amit rögtön a közösség szolgálatába állítottak. Ezzel szállítják a parádfürdői oltópontra az időseket – közölte a honatya, aki kiemelte, hogy hazai forrásokról van szó, ami folyamatosan bővül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában