felvételi

2021.03.28. 15:30

Izgalmas időszak előtt a kisgyermekes családok: itt az ideje ovit választani

Izgalmas időszak előtt állnak a kisgyermekes családok, hiszen ki kell választaniuk, hogy csemetéjük melyik óvodába járjon.

Gidai Zsanett

Idén nem lesz mód szemügyre venni az óvodát beiratkozás előtt Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Dániel Berán

Lassan megkezdődik a beiratkozások ideje, és a törvény alapján minden gyermeknek, aki idén augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

A szülő az általa választott intézménybe természetesen beadhatja a jelentkezést, de a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a gyermeket elsősorban oda kell felvenni, illetve átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol valamelyik szülője dolgozik.

A felvételről vagy az átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekekét, az intézmény vezetője, illetve fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz arra, kik kerüljenek be. Kötelesek azonban fogadni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az adott körzetben lakik.

Az önkormányzati intézmények biztosítják a felvételi körzetükhöz tartozó kisgyermekek felvételét, ugyanakkor a szabad férőhelyek terhére továbbra is szeretnék biztosítani a szülők számára – a köznevelési törvényben meghatározott – szabad választáshoz fűződő jogát. Így azokat az igényeket is igyekeznek teljesíteni, melyek máshol élő családoktól érkeznek.

Idén nem lesz mód szemügyre venni az óvodát beiratkozás előtt
Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Eger önkormányzata tizenhét óvodát működtet. Egyházi és alapítványi intézmény egy-egy található a városban, illetve az Egri Tankerületi Központ fenntartásában két speciális nevelési igényű gyermekek ellátását biztosító óvoda van. Az önkormányzati férőhelyek száma 1828, a Szent Imre katolikus iskolához tartozó Jó Pásztor Óvodában nyolcvan, míg a ZF Hungária intézményében pedig ötven kicsi elhelyezésére van lehetőség. A tankerületi fenntartású helyeken pedig összesen 64, szakvéleménnyel rendelkező fejlesztésre szoruló gyermek felvételére van lehetőség – válaszolt kérdéseinkre Varga T. Orsolya polgármesteri referens.

Elmondta azt is, hogy beiratkozásra a törvények szerint április 20. és május 20. között kerül sor, Eger önkormányzata az óvodák felvételi eljárásának rendjét várhatóan április elején hirdeti ki.

A koronavírus-járvány miatt idén a változik a beiratkozás menete is. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint jelen helyzetben az önkormányzati óvodákban a személyes találkozásra a beíratáskor előreláthatóan nem lesz lehetőség, ezt most elsősorban elektronikus formában szeretnék biztosítani. Az önkormányzat intézményeinél a körzetek a kihirdetett veszélyhelyzet miatt ebben az évben is változatlanok maradtak. A felvételi eljárás rendje és a jelentkezési lap megtalálható lesz az önkormányzat weboldalán, és az óvodák honlapján. A körzetek leírása pedig már megtekinthető a fent ismertetett helyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában