járványhelyzet

2021.03.14. 20:19

„Oltani mindenek előtt”! – Drámai beszámoló Zacher Gábortól

A Kovidők Facebook oldal Zacher Gábor toxikológust, Szlávik János infektológust és Purebl György pszichiátert ültette egy asztalhoz, hogy megosszák gondolataikat a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Heol

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológusa, Zacher Gábor toxikológus, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet munkatársa, Purebl György pszichiáter pedig a Semmelweis Egyetem Viselkedéstudományi Intézetének vezetője. Ők hárman osztották meg a hallgatókkal tapasztalataikat a jelenlegi embert próbáló időkről, a kórházak helyzetéről és az oltásokról.

Zacher Gábor kiemelte, hogy a hatvani kórházban jelenleg is 95-98 százalék telítettséggel működnek azok az osztályok, amelyek ki vannak jelölve a covid betegek ellátására. Ugyanez vonatkozik a sürgősségi osztályokra is, ahol a betegek 50-60 százaléka ilyen jellegű tünetekkel keresi meg az intézményt. Nekik a háromnegyede már egy gyorsteszt pozitivitást is tudott produkálni, szóval egyértelműen koronavírusos betegek.

- Sokkal súlyosabb betegekkel találkozunk, családok kerülnek be és sajnálatosan csonka családok távoznak a kórházból. Hiszen egy csomó rizikófaktorral rendelkeznek a magyarok, az elhízást tartanám legfontosabbnak, több más betegség mellet. Ezért úgy gondolom, hogy meg kellene fontolni, hogy megszabaduljunk a kilóktól, amik megnehezítik a túlélés valószínűségét – részletezte Zacher Gábor.

A toxikológus beszélt az egészségügy helyzetétől is, úgy gondolja, hogy bírja a terhelést, az ellátottság teljesen jó, vannak megfelelő védőfelszerelések, illetve gyógyszerek, de hathatós terápia, ami száz százalékban garantálja a beteg gyógyulását nincsen.

A toxikológus kitért az oltás fontosságára is. – Oltani mindenek előtt, hiszen minden, ami több, mint nulla százalék az fontos – tette hozzá Zacher Gábor.

A toxikológus elmondta gondolatait a koronavírus pszichére gyakorolt hatásáról is. – Nagyon megzavarta az életünket, alapvetően egy stresszhelyzetet teremtett, a tartós stressz pedig nem jó. Elkezdtünk szorongani, amin az sem változtat, hogy betartjuk a szabályokat, a helyzeten csak az oltás változtathat, és akkor talán már lehetne nyitni is – zárta Zacher Gábor.

Tovább részleteket az alábbi videón hallhatnak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában