mi a megoldás?

2021.03.10. 17:34

Őzbak miatt rettegnek Egerben

Egy kertes házak közötti területen ragadt őzbak kelt riadalmat a megyeszékhelyen. A gond az, hogy minden irányban lakóingatlan veszi körül a telket, illetve kiterelni csak a forgalmas közúton át lehetne. A megyei vadászkamara próbál segítséget nyújtani a megoldást kereső tulajdonosnak.

Sike Sándor

Nap képe: Őz a mezőn 20200921 Kőszeg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotós: Unger Tamás

A megyeszékhely felnémeti városrészében az egyik Sánc utcai telken egy őzbak bent rekedt még tavaly ősszel. Az ingatlan tulajdonosa a Heol kérdésére elmondta: fél éve próbál megoldást találni. Megkereste már a polgármesteri hivatalt is, illetve egyeztetett az illetékes vadásztársaság képviselőjével. A korábbi megbeszélés során szóba jött az őz kilövése, azzal a szövegkísérettel, hogy „őzpörkölt lesz belőle”. Olvasónk viszont olyan megoldást szeretne, aminek nem a vad pusztulása az ára.

– Azt se szeretném, hogy az ötödik évében járó gyermekemnek baja essék. Szakemberek szerint az ivaréretté lett bak veszélyes lehet, mert védi majd a területét, amit a jelek szerint már belakott – fejtette ki a telektulajdonos anyuka.

Bár sok mindenkihez fordult már az ügyben, eddig valódi segítséget csak régi jó ismerősétől, a vadgazda-mérnök végzettségű és egyúttal vadász Zsidai Sára Esztertől kapott. Ezért kerestük meg mi is a szakembert, aki a Heolnak kijelentette: barátnője jogosan fél attól, hogy az őzbak veszélyes lehet, amint közeledik az augusztusi párzási időszak. Bár ez még szűk fél év, de a bak már májustól védeni fogja azt a területet, amit saját territóriumának tekint. Ilyenkor emberre is rátámadhat.

A vadgazda-mérnök szerint megoldás lehetne, ha altató lövedékkel sikerülne lenyugtatni a vadat, s úgy visszajuttatni a természetes élőhelyére. Ám ezt nem alkalmazhatja bárki, s a művelet is sokba kerülhet. A probléma egyik forrása éppen az, hogy nem tudni, kinek kell állnia ezeket a költségeket. A kapcsolatot mindenesetre felvették a Fővárosi Állatkerttel is, hogy az altatás lehetőségét is nyitva hagyják.

A polgármesteri hivatalban azt kérdeztük, tudnak-e az ügyről. Varga T. Orsolya polgármesteri referens közölte: a telek tulajdonosa megkereste a hivatalt, hogy fél éve a Sánc utca, Tárkányi út, Dobóköz és Sáncköz utca által körülzárt területen egy őz tartózkodik.

– A kormányhivatal által meghatározott vadászterületek határait ábrázoló térkép alapján a mezőgazdasági ügyintézőnk megkereste az illetékes vadásztársaság vezetőjét és tájékoztatta a bejelentésről, kérve az intézkedésüket – közölte a referens.

Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkára kérésünkre elmondta, a kamara nemrég értesült a helyzetről. A vad kilövése nem jöhet szóba, hiszen olyan lakóterület az, amelyre nem adható ki hatósági engedély a kilövésre. A kihajtás lehet megoldás, ami szintén nehézségekkel jár, mert csak az igen forgalmas Tárkányi út irányába van erre lehetőség.

– A kamaránk igyekszik megadni minden segítséget, felvesszük a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy szervezzék meg a forgalom elterelését, vagy lezárását az őzbak kihajtásának idejére – közölte a kamara megyei titkára.

A vadkilövés szabálya belterületen

A vadászkamara megyei titkára szerint az a terület, ahová az őzbak beszorult, oly mértékben van lakóingatlanokkal körbevéve, hogy a kilövés szóba sem jöhet. Ehhez a helyzethez jön még, hogy a vadászati törvény szerint vadászni belterületen tilos. Így a jogszabály nem engedi meg ezt a tevékenységre. A belterületen való vadkilövést a fegyvertartásról szóló 253/2004. számú kormányrendelet szabályozza, igen szűkszavúan. Mindössze annyi áll a 36. bekezdésben, hogy a helyileg illetékes rendőrség engedélye szükséges a kárt okozó vad kilövéséhez, és a kérelem formai követelményeit rögzítik. Ezek között például be kell jelenteni a kilövés pontos helyét és idejét. A rendőrségi gyakorlat ma ennél tovább is megy: a lőirányokat is előre meg kell határozni és azoktól semmiképp nem lehet eltérni.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában