tudomány

2021.03.08. 15:18

Rendkívüli sikert ért el a viszneki akadémikus és csapata

Csörgő Tamás fizikus és kutatói fél évszázados problémára találtak bizonyítékot.

Sz. Sz. I.

Hétfői online sajtótájékoztatóján jelentette be a viszneki Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, hogy egy 48 éve tartó óriási nemzetközi verseny zárásaként négy magyar és egy svéd kutatónak sikerült először döntő bizonyítékot találnia egy rendkívül tünékeny részecske, az Odderon létezésére. Ez új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában. A modern fizika szerint minden kölcsönhatásért egy-egy részecske cseréje felelős. Azokat az ütközéseket, amelyekben nem változik meg a részecskék belső szerkezete, nem törnek össze, rugalmas ütközéseknek nevezzük.

Csörgő Tamás a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rugalmas ütközésekben megmarad az energia és a résztvevők sem változnak meg, de lendületet, impulzust cserélnek. Éppen úgy, mint amikor Péter elad egy autót Pálnak. A pénz és az autó is gazdát cserél. Ha azonban Péter autóját Anti Pál veszi meg, hitelre, akkor Anti Pálnak nem csak az autó árát kell majd visszafizetnie, hanem a kölcsön kamatát is meg kell adnia a hitelezőjének. Péter mindkét esetben ugyanannyi pénzt kap, Pál vagy Anti Pál ugyanazt a kocsit kapja meg, de mégis van egy aszimmetria a két csere között, ez a hitel kamata.

Ebben a hasonlatban Péter és Pál protonokat, Anti Pál pedig antiprotont jelképez, a pénz az energiának, az autó a lendületnek, a kamat pedig az Odderonnak felel meg. Odderon nélkül az azonos energiájú rugalmas proton-proton és proton-antiproton ütközések folyamata a nagy hadronütköztető (LHC) óriási, az extra dimenziójú TeV-es energia skáláján azonos lenne. Az Odderon létezése tehát sérti világunk egyik részecskefizikai szimmetriáját.

Felfedezés

Csörgő Tamás szerint az Odderont úgy lehet elképzelni, mint egy páratlan számú gluonból, azaz erős kölcsönhatást közvetítő részecskéből felépített színes karikát. Jellemző nagysága a femtométer, ami a méter milliomod részének a milliomod részének az ezredrésze. Tünékenysége miatt tartott 48 évig felfedezni.

– Az eredmény azért is különösen jelentős, mert ismereteim szerint ez az első teljesen meglepetésszerű, váratlan felfedezés az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) LHC méréseiben, és mindez új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában – mutatott rá a felfedezés jelentőségére Csörgő Tamás kutatásvezető.

A sikerrel járt csoport tagjai Ster András, Szanyi István, Novák Tamás és a svéd Roman Pasechnik fizikusok voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában