aggasztó adat

2021.04.09. 14:00

A Heves megyei idősotthonokban is magas volt a koronavírusban elhunytak aránya

A koronavírus-járvány második és harmadik hulláma a Heves megyei idősotthonokban sajnos sok áldozatot követelt.

Tóth Balázs

Az idősotthonok lakói nagy veszélynek vannak kitéve a koronavírus miatt Illusztráció: MW

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szűkebb hazánk huszonhárom időseket ellátó bentlakásos intézményében 206 gondozott hunyt el koronavírus-fertőzöttséggel, derül ki abból az adatbázisból, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kapott meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). A Covid–19 járvány első hullámában nem volt megbetegedés a Heves megyei szociális intézményekben, de a második hullámban a férőhelyek arányában 12,5 százalékos volt a halálozás március 5-ig, ami a legmagasabb az országban. A következő Zala nyolccal, a többi megye 3,5–7 százalékos. Szám szerint Heves volt a nyolcadik, a fővárost is beleértve. Országszerte 3,5 ezer idősotthoni gondozott halt meg Covid–19 szövődménye miatt.

Az NNK adatai szerint a megyei intézmények összes férőhelye 1637 volt, s 828 gondozott kapta el a vírust, közülük 620-an fölépültek, 206-an elhunytak. E helyeken 776-an gondoskodtak az időskorúak ellátásáról, körükből 255-en betegedtek meg, mind meggyógyultak.

Volt olyan szociális intézmény, Karácsondon, ahol egy kivételével az összes dolgozó megfertőződött, s 75–87 százalékos volt a vírust elkapók aránya a gyöngyösi kistérségi idősek otthonában, az egri Berva-völgyiben és a mátrafüredi Szent Ferencben. Ezzel szemben hatszázalékos volt a mutató az egyik gyöngyösi Villa Rosa otthonban, s tízszázalékos Recsken, tizenegy Pétervásárán,12,7 Bélapátfalván.

Az idősek esetében is változatos a kép. Megyei átlagban a gondozottak 50,58 százaléka esett át a fertőzésen, a mátrafüredi Szent Ferencben és a gyöngyösi kistérségiben megközelítette a száz százalékot, de a bervaiban is 84, Karácsondon 83, Lőrinciben 79 százalékos volt a megbetegedettek aránya. A legnagyobb intézmény ezek közül a gyöngyösi volt száz időssel, a legkisebb a karácsondi és a lőrinci, negyed-, ötödekkora. Hét helyen volt hatvan százalék fölötti az átfertőződés, köztük két nagyban, a bélapátfalviban és a parádiban. Három otthonból nem jelentettek koronavírusos gondozottat, a Mátrafüred Idősek Otthonából, a hatvaniból és a már említett Villa Rosából. Ugyanilyen nevű párjában viszont 73 százalékos volt a fertőzés mértéke. Az első kettőben a dolgozók 20–25 százaléka volt beteg, míg az utóbbiban csak egy ember.

Az idősotthonok lakói nagy veszélynek vannak kitéve a koronavírus miatt
Illusztráció: MW

Az idősek 12,58 százaléka hunyt el úgy, hogy szervezetében kimutatták a vírust. Az átlagot meghaladó volt az arány Karácsondon (33 százalék), Zagyvaszántón (28,5), a Szent Ferencben (27,27), de Lőrinciben, Pétervásárán, a Berva-völgyiben, a Villa Rosa II-ben és a Harmónia Egerben is. A skála túloldalán az áldozat nélküli otthonokon túl viszonylag kedvező volt a vámosgyörki (8 százalék), a bélapátfalvi (5,8) és a hevesi (5 százalék alatti) mutatója.

A legtöbb olyan elhunyt, akinek a szervezetében megtalálható volt a vírus, Parádon (24), Abasáron (18), a Harmónia Egerben (17) élt, de 10–15 között volt a meghaltak száma a gyöngyösi KHSZK otthonában, Noszvajon, Vámosgyörkön, Csányban, Bélapátfalván, a Bervában és Zagyvaszántón, ezek szinte mind nagy létszámú otthonok. Az áldozat nélküli intézményeken kívül a legkedvezőbb a helyzet Poroszlón és Verpeléten volt, ahol két-két idős ember hunyt el koronavírussal.

Az egyéb szociális intézményekben kedvezőbb volt a kép, noha a 338 dolgozó és a 680 férőhelyen elhelyezett gondozottak ötöde megfertőződött. Ugyanakkor egy Covid-pozitív gondozó és három bentlakó halt meg március 5-ig. A legtöbb beteg a füzesabonyi Aranyhídban volt, az elhunyt gondozottak is itt éltek, míg a dolgozó az andornaktályai intézmény munkatársa volt. Andornaktályán, az egri Szalaparton, és Gyöngyösön a fogyatékosok, illetve a családok átmeneti otthonaiban kevés volt a megbetegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában