hideg időjárás

2021.04.25. 17:52

A tavasz dacára még javában fűtünk Heves megyében

Hosszúra nyúlik a hideg napok s főleg éjszakák sora, sokan, ha máskor nem is, még esténként felmelegítik lakásukat. Arról érdeklődtünk a távfűtő szolgáltatónál, milyen fűtési szezont zártak.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

A hűvös időjárás miatt a háztartások többségében még használják a fűtést. Egerben 4 ezer 841 lakást melegítenek távfűtéssel – tájékoztatott érdeklődésünkre az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. Ezenkívül a szolgáltató ellát további ezer lakásnak megfelelő intézményt is hőener­giával.

Mint ahogy azt a távhő divízióvezetője írta, téves az információ, miszerint április közepén véget ért volna a fűtési időszak.

– A hatályos törvényi szabályozás szerint ez az időszak május 15-ig tart. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan fűteni kell, de ha a fogyasztók igénylik, akkor igen. A szezonban voltak a szokásosnál hidegebb hónapok, így például a tavaly november vagy az idei március és április. Voltak az átlagosnál melegebbek is, így a december és a január – fogalmazott Zsebe Albert.

Érdeklődtünk, mi a módja annak, ha valaki már nem kéri, vagy tovább szeretné igénybe venni a szolgáltatást.

– Az előírásoknak megfelelően az egyes épületek tulajdonosi közösségével kell közszolgáltatási szerződést kötni, ebben rendelkezni kell a fűtés indításának s leállításának szabályairól. Eger esetében ez azt jelenti, hogy az épületek melegítését akkor indítja, vagy állítja le a szolgáltató, mikor a közösség közös képviselője azt írásban kéri. Dátumhoz kötődő beavatkozás nincs, tehát most sem kell igényelni ezt tovább. A fűtés mindaddig megy, míg azt a szerződés szerint le nem mondják – magyarázta.

Megérdeklődtük azt is, volt-e már olyan eset e szezonban, hogy lemondták a szolgáltatást. A távfűtőhöz ilyenről még nem érkezett szándéknyilatkozat. Kérdés, mi a tennivalója a lakóknak, ha véget ér az idény. Zsebe Albert és szakember kollégái azt javasolják, el kell végezni a szekunder fűtési hálózatok – így a padló- vagy falfűtés – karbantartását, de az indokolatlan ürítést kerüljék, tanácsolták.

– A radiátorokra szerelt termosztatikus szelepeknek pedig nyáron teljesen nyitott, tehermentesített állapotban kell lenniük, különben a melegben károsodhatnak – fűzte hozzá.

Az Evat Zrt. munkatársai a következő szezonig sem tétlenkednek, a karbantartási munkálatokon túl két lakóépület bekötő vezetékének megépítését, cseréjét végzik el a közeljövőben, tudatták.

Veszélyesek a kéménytüzek

A magunk mögött hagyott télhez sajnos hozzátartoztak a szén-monoxid-mérgezéses esetek is.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Nagy Csaba arról tájékoztatott, hogy a magunk mögött hagyott fűtési szezonban – 2020. október 15-e, illetve 2021. április 15-e között – Heves megyében 19 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt és hat ember szenvedett mérgezést.

Az alattomos szén-monoxid mellett a másik jellemző károkozó a kéményben keletkező tűz. Megyénkben utóbbi 38 esetben fordult elő, a lángok összesen 168 négyzetméteren pusztítottak a kéményekben és a házak, lakások különböző helyiségeiben. Jellemzően a tetőszerkezet és a padlás károsodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában