illegális hulladék

2021.04.06. 07:00

Döbbenet: folyton kukának nézik a Heves megyei utakat (fotók)

Egerben idén már közel hetven tonna illegális hulladékot gyűjtöttek össze. Ám nem csak a megyeszékhelyen küzdenek a szemetelőkkel, Gyöngyösön is nagy feladat és költség ez a városvezetésnek.

Szabadi Martina Laura

2021 03 24 illegális szemétlerakók - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

– A városban élők tapasztalhatják, hogy sajnos évről évre egyre nagyobb méretet ölt az illegális hulladékkihelyezés bel- és külterületen. Vannak rendszeresen visszatérő pontok, ezeket időről időre megtisztítjuk a város költségén, de nem telik bele pár hét vagy nap és újra hulladéklerakónak használják – tájékoztatott Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, lakossági bejelentés hetente érkezik. Ezt az önkormányzat illetékes irodájának továbbítják, amely elrendeli az elszállítást.

– Bevált gyakorlat, hogy kollégáink a területeket járva naponta jelzik az illegális hulladék elhelyezését, amit hasonló módon rendezünk. Idén március közepéig már 67 tonna szemét elszállítását rendelte meg tőlünk a helyhatóság. Veszélyes, építési, kommunális, de akár zöldhulladék is kerül a kupacokba. Két éve csak az utóbbiból 400 tonnát gyűjtöttünk be a város közterületeiről – ecsetelte a helyzet súlyosságát Juhász Géza.

– Évről évre több millió forintjába kerül a gyöngyösi önkormányzatnak is a városban lévő illegális hulladéklerakók felszámolása. Míg 2019-ben 3,5 millió, tavaly 5,8 millió forintot kellett fordítani a szeméthegyek eltüntetésére, idén tízmilliót szánnak e célra. Az összeget növeli azoknak a közcélú foglalkoztatottaknak a bére, akik rendre részt vesznek a munkában – tudatta a mátraaljai város vezetése.

A városrendészek is mindent megtesznek az illegális szemetelés visszaszorításáért. Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság vezetője elmondta: tavaly rekordot döntöttek, a korábbi évekhez képest jóval több olyan személyt fogtak el, akik jogellenesen helyeztek ki hulladékot. Az elkövetők elleni szigorúbb fellépés miatt csökkent az esetek száma. Gyöngyösön 63 digitális és 28 analóg térfigyelő kamera működik, jó néhány azokat a közterületeket figyeli, ahol jellemző az illegálishulladék-elhelyezés.

Szinte alig akad tiszta terület

– A szemétgyűjtési munkák 2019-ben 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a Magyar Közút költségvetéséből. Hazánkban évente 10 ezer tonna hulladékot gyűjtünk össze és szállítunk lerakókba, ez egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladéka. Tavaly a Tisztítsuk meg az országot! programban Hevesben 147 ezer 670 kiló hulladékot szedtünk össze a közutak mentén, a gyorsforgalmi utakon 37 ezer 360 kilót. A Hulladék Radar applikációval bejelentett helyeken tavaly majd’ 20 ezer kilót – részletezte Pécsi Norbert Sándor.

A 3-as és a 23-as után a 24-es főút Gyöngyös–Parád–Eger szakaszán gyűjtötték a legtöbb szemetet. Bőven akadt tennivaló a 25-ös Kerecsend–Eger–Bánréve szakaszán is. A sorban az egész megyéből szerepelnek utak, Poroszlótól Füzesabonyon, Hevesen, Gyöngyösön, Egeren át Hatvanig.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai is küzdenek az utak környékét belepő szeméttel.

– Mérnökségeink évente egy hónapot csak szemétszedéssel és -szállításával töltenek, ami nagyon lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásokat. Hatalmas költség is ez – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetőtől. – Nemcsak az utakat, az út menti területeket takarítják, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is ürítik.

A közútkezelő cég munkatársai Abasár és Visonta között szednek szemetet
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Cégünk jelentős erőforrásokat biztosít, hogy a közúti, gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen – tette hozzá. – Ám így is napi gond, hogy a szemetestárolókba és mellé olyan hulladékokat raknak, melyek nem a közlekedés során keletkeznek. Emiatt a társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában