időjárás

2021.04.16. 10:58

Elképesztő látvány: tuba alakult ki Tenk térségében (fotó)

Nem mindennapi jelenség, tuba alakult ki a falu térségében csütörtökön napközben.

B. R.

Forrás: Időkép

Az Időkép egyik felhasználója küldött fotót a kialakult felhőtölcsérről. Rázsi András egri meteorológus érdeklődésünkre megerősítette, az említett felvételen valóban egy tuba látható. A szakember elmondta, a tuba speciális felhőkből – szupercellákból – nyúlik ki.

" data-width="500" data-show-text="true">

">🌪Tuba tekergett Tenk térségében🌪

Az év második lencsevégre kapott tubája is Heves megyében alakult ki.👉https://www.idokep.hu/hirek/tuba-tekergett-tenk-tersegeben

Fotó: Daragodalma /Tenk/

– Jellemző ezekre, hogy jól elkülönülnek a fel- és leáramlási zónák, s ez előbbiből, vagyis a szívótérből tud kialakulni a tuba. Amennyiben eléri a föld felszínét, akkor beszélünk tornádóról – magyarázta.

Mint mondta, nem kifejezetten ritka természeti jelenségről van szó, általában sík terepnél valószínű, csak a kevésbé lakott területek felett kevésbé van szem előtt. Az, hogy ebből végül nem alakult ki akár egy kisebb mértékű tornádó is, azért volt, mert nem volt hozzá elég erős a szélmozgás.

– A front mentén a szélnyírás elég volt a tuba kialakulásához, de a tornádóhoz már nem – fogalmazott. Hangsúlyozta, ha tubát látunk, azért jobb félni mint megijedni, s érdemesebb minél messzebb kerülni tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában