régészet

2021.04.13. 16:31

Folytatódik az abasári Bolt-tető feltárása (fotók)

Tovább folytatódik a település központjában található Bolt-tető régészeti feltárása, ahol a remények szerint Aba Sámuel király nyughelye található.

Sz. I.

2021 04 12 Ásatás az abasári Bolttetőn - Gallina Zsolt régész - Abasár - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy idén több mint hatszáz négyzetméter új ásatási területet nyitottak meg.

 

– Az év eddigi legnagyobb szenzációja a feltárás alatt lévő templom mérete – közölte Makoldi Miklós. – Az egykori királyunk sírját vélhetően rejtő épületet az eddig gondoltnál jóval korábban, már a XIII. században a duplájára növelve átépítették. Hossza eléri a 45 métert, így nem fér bele a jelenlegi kutatási területbe. Egy része a művelődési ház és a közút alatt átnyúlik lakott ingatlanok alá is. A teljes feltáráshoz így egy hosszú távú településrendezési tervre lesz szükség. Nagyon izgalmas a most talált két, körfelirat nélküli sírkő, amely arra enged következtetni, hogy nem sírhelyet, hanem akár egy altemplom lejáratát is rejthetik, ahol újabb leletekre bukkanhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában