beruházás

2021.04.17. 07:00

Kész a mederkotrás, a záportározó lesz a következő lépés Egerszóláton

Egerszólátot 2014-ben, 2019-ben és 2020-ban is villámárvíz sújtotta. A Szólát-patak mederkotrásával most nagyobb biztonsággal tekinthetnek a jövőbe. Ám ezzel nem elégszik meg a településvezetés.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Nemes Robert

A Szólát-patak áradása ingatlanokat veszélyeztetett, garázsokat, pincéket, termőföldeket elöntve milliós károkat okozott. Az elmúlt évtizedben hat alkalommal – 2014-ben, 2019-ben és 2020-ban – vált szükségessé a védelmi készültség első és második fokozatának elrendelése.

Az Egerszóláton átfutó patak megfelelően elvezetné a vizet, de az évek alatt felgyülemlett iszap és a hatalmas hegyvidéki vízgyűjtő terület miatt hirtelen és pusztító áradások történtek. A mederkotrás 15 millió forintos költségét az önkormányzat nem tudta fedezni, ezért tavaly júniusban a Belügyminisztériumtól kértek támogatást. Ezt Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének közbenjárására a tárca fedezte.

Március végén már befejezték a munkálatokat, s a megvalósult patakmederkotrás az első lépés volt annak érdekében, hogy Egerszólát megmeneküljön a villámárvíztől.

Nyitrai Zsolt (jobbra) és Verebélyi György bejárta a területet Archív fotó: Nemes Róbert

Verebélyi György polgármestertől megtudtuk, a munkálatok végén Nyitrai Zsolt bejárta a helyszínt. A képviselő ugyanis a tavaly nyári látogatásakor ígérte, gyors megoldást találnak a problémára.

– A munkálatok befejeződtek, tehát azt lehet mondani, hogy megtettük a védekezés első lépését, most már nincsenek veszélyben az egerszólátiak otthonai és egyéb vagyontárgyai. Azt gondolom, hogy ez is illeszkedik abba a közéleti gyakorlatba, amit meghonosítottunk. Nevezetesen, ha valamit ígérünk, azt meg is csináljuk. Megvalósítjuk ugyanúgy, ahogy az M25-ös autóút esetében is, amellyel összekötöttük Egert az autópályával, a fővárossal. Most következett az egerszólátiak megvédése a villámárvíztől. Megígértük, megcsináltuk – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Verebélyi György elmondta, nagy öröm, hogy a munka egy hónap alatt befejeződött, így ugyanis a falu nagyobb biztonsággal tekint a nyári zivatarszezon elé.

Folytatják a megkezdett munkát

– A Szólát-patak mederkotrása egy komplex árvízvédelmi terv első lépése. A védekezés következő fázisaként pedig egy záportározó megépítését tűztük ki célul, erre a hatóságoktól pozitív visszajelzést kaptunk – tette hozzá Verebélyi György.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az árvízvédelem jegyében már rendbe tették az árkokat a településen. Mindezeken túl vizsgálják a szóláti víztározó árvízben betöltött szerepét is a község önkormányzatának tájékoztatása szerint. Az utóbbira a Belügyminisztériumot és a katasztrófavédelmet is felkérte Verebélyi György polgármester. Elsősorban a tározó jelenlegi állapota miatt van erre szükség, az a fő szempont, hogy a víz akadálytalan lefolyását biztosítsák.

– Erre már egy válaszlevelet is kaptunk. A hatóság tart majd egy helyszíni szemlét és felülvizsgálja a helyzetet. Amint ez lezajlik, annak eredményét megosztjuk, és az eredménytől függően folytatjuk az árvízvédelmi rendszer kiépítését – tette hozzá Verebélyi György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában